1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Keski-Suomen keskussairaala tekee jatkossakin vaativia leikkauksia, vaikka keskittämisasetus on viemässä huippuosaamista yliopistosairaaloihin

Vaativien leikkausten tehtävänjaosta on syntymässä ministeriön hyväksymä kompromissiratkaisu.

keskussairaalat
Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Keski-Suomen keskussairaalan leikkaustoiminta siirtyy uuteen sairaala Novaan tammikuussa. Leikkaussalit eivät jää vajaakäytölle vaikka osa vaativista operaatioista siirtyisikin toisaalle. Arkistokuva.Simo Pitkänen / Yle

Edellisellä hallituskaudella laadittu vaativan hoidon keskittämisasetus on aiheuttanut närää sairaanhoitopiirien välillä jo vuosien ajan.

Asetus keskittää muun muassa vaativaa kirurgiaa maan viiteen yliopistolliseen keskussairaalaan, eikä tätä ole katsottu hyvällä muissa keskussairaaloissa.

Keski-Suomen keskussairaala on kiistellyt pitkään leikkausten tehtävänjaosta Kuopion yliopistollisen keskussairaalan kanssa, jonka erityisvastuu- eli KYS-erva-alueeseen Keski-Suomi kuuluu.

Keskussairaalan gastrokirurgi Ville Väyrynen patisti tiistaina Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksessaan keskisuomalaisia kansanedustajia toimiin (siirryt toiseen palveluun) Jyväskylän leikkaustoiminnan pelastamiseksi. Väyrynen on myös kokoomuslainen kunnallispoliitikko ja ylsi varasijalle edellisissä eduskuntavaaleissa.

Mielipidekirjoituksen sisältö on tosin osin vanhentunutta, sillä viimeisimpien neuvottelujen jälkeen keskittämiskiistassa on päästy kompromissiratkaisuun.

Syksyn mittaan käydyt tiukat neuvottelut KYSin ja sosiaali- ja terveysministeriön välillä ovat päättyneet lopputulokseen, jonka Keski-Suomen sairaanhoitopiiri voi "pitkin hampain hyväksyä", toteaa sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Pelkona huippuosaajien menettäminen

Keski-Suomi saa erva-alueelle syntyneen järjestämissopimuksen mukaan edelleen tehdä mm. rinta-, peräsuoli- ja keuhkosyöpäleikkauksia sekä ruokatorven syövän leikkauksia.

Eniten keskussairaalaa kirpaisee se, että mahalaukun, haiman ja maksan vaativat syöpäleikkaukset keskitetään Jyväskylästä yliopistosairaalaan, vaikka Jyväskylässä on alan huippuosaamista.

– Osaamistasolla, laadulla ja tieteellisten julkaisujen tasolla ja määrällä on tässä valitettavan vähäinen merkitys. Asetus katsoo vain seiniä ja sitä, lukeeko sairaalan seinässä "yliopisto", Juha Paloneva arvostelee.

Paloneva myöntää, että menetettyjen leikkausten lukumäärät eivät ole suuria, mutta niiden merkitys keskussairaalan toiminnalle on lukumäärää suurempi.

Palonevan mukaan pelkona on se, että vaativien leikkausten siirtyminen muualle saa myös huippukirurgit tiimeineen hakeutumaan toisaalle.

– Eivätkä he lähde Kuopioon, joten se huippuosaaminen lähtee koko erityisvastuualueelta, Paloneva toteaa.

"Näin pienessä maassa vaativa hoito on keskitettävä"

Keskittämisasetuksen valmisteluun sosiaali- ja terveysministeriössä osallistunut lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä sanoo ymmärtävänsä Jyväskylän ja keskussairaalan huolen ja pettymyksen.

Hän toteaa, että vaativan hoidon keskittämisessä on kuitenkin kyse laajemmasta kokonaisuudesta, jonka tavoitteena on turvata laadukas ja yhdenvertainen hoito kaikille suomalaisille.

– Näin pienessä maassa vaativa hoito on keskitettävä viiteen yliopistosairaalaan, ja osin jopa vielä harvempiin sairaaloihin, jotta osaaminen pysyy riittävällä tasolla, Pikkujämsä sanoo.

Lääkintöneuvos Pikkujämsä muistuttaa, että keskittämisasetuksesta käydään jatkuvaa keskustelua ministeriön ja sairaanhoitopiirien kesken, ja asetusta ollaan valmiita muuttamaan sitä mukaa kuin lääketiede kehittyy.

– Se voi välillä johtaa uusien hoitomuotojen keskittämiseen ja välillä sitten taas keskittämisen purkamiseen toisaalla, Pikkujämsä kuvailee.

Kolme vuotta sitten voimaan tullut alkuperäinen asetus keskitti vaativaa hoitoa ja tiettyjä leikkauksia yliopistosairaaloihin ja paljon operoiviin leikkausyksiköihin. Nyt asetuksen päivityksellä halutaan Pikkujämsän mukaan turvata kaikkien keskussairaaloiden päivystyskyky lieventämällä tiettyjen leikkausten lukumäärävaatimuksia.

Vaativimman hoidon keskittämisellä ministeriö haluaa puolestaan varmistaa sen, että asetuksen keskeiset tavoitteet kuten yhdenvertainen hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat. Pikkujämsä sanoo, että tähän tarvitaan elinvoimainen yliopistosairaalaverkko, mutta huippuosaamista ja ammatillista intoa myös muihin keskussairaaloihin.

Poliittista painetta maakunnasta

Keskittämisasetuksen päivitys on tulossa valtioneuvoston yleisistuntoon todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Vaalipiirin kansanedustajien puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Sinuhe Wallinheimo (kok.) toteaa, että Keski-Suomen parlamentaarikot ovat viime viikkoina puhuneet ahkerasti maakunnan keskussairaalan leikkaustoiminnan puolesta.

– Lähinnä tässä tietenkin ovat avainasemassa hallituspuolueiden kansanedustajat, joilla on paremmat yhteydet ministereihin. Oppositiota ne harvemmin kuuntelee, Wallinheimo sanoo.

Riitta Mäkinen (sd.) kertoo, että työ Keski-Suomen keskussairaalan huippuosaamisen säilyttämiseksi jatkuu.

– Paine on kova, mutta valtioneuvostossa on hankala paikka lähteä syntynyttä sopimusta repimään auki. Mutta yritetään ehdottomasti, Mäkinen kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Lue seuraavaksi