1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjanmaa

Matkailijat tuovat nyt koronaa Pohjanmaalle – leviämisvaiheessa enää vain Korsnäs ja Mustasaari

Uusia tartuntoja on todettu eri puolilla Eurooppaa matkanneilta. Pohjanmaan koronanyrkki toivoo matkustajilta erityistä varovaisuutta.

Pohjanmaa
Matkustaja vetää perässään matkalaukkua lentokentällä.
Tarpeetonta matkustamista on syytä välttää edelleen, huomauttaa Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä.Paulus Markkula / Yle

Vaasan sairaanhoitopiirin kunnista enää Korsnäs ja Mustasaari kuuluvat koronan ilmaantuvuuden perusteella leviämisvaiheeseen. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on tänään siirtänyt Maalahden, Uudenkaarlepyyn ja Vaasan takaisin luokituksen kiihtymisvaiheeseen.

– Näissä kolmessa kunnassa tartuntamäärät ja ilmaantuvuus ovat laskeneet, perustelee sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että koko alueella on silti tärkeää noudattaa suosituksia kasvomaskin käytöstä, käsihygieniasta, ja turvaväleistä sekä minimoida sosiaalisten kontaktien määrä.

Uudet tartunnat ulkomailta

Tällä hetkellä kasvava määrä Vaasan sairaanhoitopiirin tartunnoista on peräisin ulkomailta. Tartuntoja on todettu eri puolilla Eurooppaa matkanneilta.

– Matkustavat henkilöt ovat potentiaalisia viruksen kantajia ja tartuttajia, joten heidän tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta viruksen leviämisen ehkäisemiseksi sekä hakeutua koronavirustestiin lievistäkin oireista. Tarpeetonta matkustusta on syytä välttää edelleen, koronakoordinaatioryhmä tiedottaa.

Sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina, että maanantaina Pohjanmaalla todettiin edellispäivän tapaan seitsemän uutta tartuntaa. Niistä neljä oli peräisin vanhoista tartuntaketjuista. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1 286.

Näytteitä otettiin maanantaina lähes 300, mikä on huomattavasti enemmän kuin mitä testeissä käytiin joulunpyhien aikana. Etelä-Pohjanmaallakin maanantain testimäärä kipusi yli 330:n.

Sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku menneen kahden viikon ajalta on 55 sataatuhatta asukasta kohden. Etelä-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on painunut viime päivinä jo alle kymmeneen. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina vain yhdestä uudesta tartunnasta.

Yksi positiivinen löydös jatkotutkimuksiin

Vaasan sairaanhoitopiiri on lähettänyt toistaiseksi yhden positiivisen koronatestin jatkotutkimuksiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. THL varmistaa, kantaako koronaan sairastunut mahdollisesti virusmuunnosta.

Testi on peräisin ulkomailta tartunnan saaneelta, eikä vastausta tarkemmasta kartoituksesta ole vielä tullut.

– Olemme lähettäneet testin tarkempaan kartoitukseen jo muutama päivä sitten. Viruksen perimän selvittäminen vie aikaa, se on tavallaan käsityötä, kuvailee infektioylilääkäri Juha Salonen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä ei ole lähetetty vielä koronapositiivisia testejä jatkotutkimuksiin.

THL:n mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että muuntunut virus leviäisi Suomessa.

Rokotteita vielä odotetaan

Vaasan sairaanhoitopiiri odottaa vielä ensimmäistä rokote-eräänsä.

– Lähipäivinä niiden pitäisi tulla, mutta henkilöstön rokottaminen alkanee vasta ensi viikolla. Tavoitteemme on rokottaa hoitohenkilökunta tammikuussa ja helmikuussa riskiryhmäläiset, kertoo Juha Salonen.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla hoitohenkilökunnan koronarokotukset alkavat huomenna keskiviikkona.

Lue seuraavaksi