1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Erasmus-ohjelma

Brexit vaikuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijavaihtoon: "periaatteellisella tasolla iso pettymys"

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKista kerrotaan, että Erasmus-ohjelman päätyttyä Iso-Britannian osalta ei uusia korvaavia ohjelmia ole vielä ehditty selvittää.

Erasmus-ohjelma
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in Kouvolan toimipiste.
Antro Valo / Yle

Kaakkois-Suomen ammatikorkeakoulu XAMKista kerrotaan, että Iso-Britannian jättäytyminen pois Euroopan Unionin Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmasta on periaatteellisella tasolla iso pettymys.

– Lukumäärät esimerkiksi opiskelijavaihdossa eivät olekovin suuria, mutta periaatteellisella tasolla Britannian jääminen pois Erasmus-ohjelmasta on toki iso pettymys, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala toteaa.

– Erasmus-ohjelma on ehdottoman tärkeä suomalaisille korkeakouluille. Siihen satsataan EU:ssa paljon ja jatkossa jopa enemmän. On siis todella harmi, että britit jäävät sen ulkopuolelle.

XAMKista Britanniaan lähtevien vaihto-opiskelijoiden määrät ovat olleet parhaimmillaan 22 opiskelijaa vuodessa. Britanniasta saapuvien opiskelijoiden osalta lukumäärä puolestaan on alle 10 opiskelijan luokkaa vuodessa.

Ervaala kertoo, ettei ammattikorkeakoulussa ole vielä ehditty kartoittaa uusia korvaavia vaihtoehtoja opiskelijavaihtoon Britannian osalta, koska tieto on verrattain tuore.

– Meillä on useita partnereita Britanniassa. Normaalien vaihtojen lisäksi teemme syvempää, strategista yhteistyötä Anglia Ruskin yliopiston kanssa.

Ervaalan ymmärryksen mukaan meneillään olevat vaihdot viedään loppuun suunnitellusti.

Euroopan unioni tukee Erasmus-ohjelmansa kautta esimerkiksi ammattiopistojen, korkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoiden opiskelua ja työharjoittelua ulkomailla.

Jouluaattona EU ja Britannia pääsivät sopuun Brexit-kauppaneuvotteluissa. Sopimuksen myötä Britannia jättäytyy pois EU:n Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelmasta.

Lue myös:

Näin EU:n ja Britannian suhteet jatkossa hoidetaan, katso 9 olennaista kohtaa – Suomi hyväksyi sopimuksen alustavasti

Britannia irtautuu lopullisesti EU:sta vain viikon päästä – lue tästä, mitä joulun sopimuspaketista paljastuu

Lue seuraavaksi