Hyppää sisältöön

Mihin muuhun kinkkua voi käyttää kuin hernekeittoon? Jos jouluruoka kyllästyttää, lue tästä vinkit hävikin vähentämiseen

Joulun ruokahävikin määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta yli puolet suomalaisista heittää ruokaa pyhien jälkeen roskiin.

Yli puolet suomalaisista heittää jouluruokaa roskiin, biojäteastian sijaan niitä kannattaa jatkojalostaa. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Joulunaikaan rahaa käytettiin ruokaan normaalia enemmän. Kun ruokaa ostetaan paljon, kasvaa myös ruokahävikin mahdollisuus. Luonnonvarakeskuksen tutkija Kirsi Silvennoinen kertoo, että hävikin vähentämisestä on puhuttu Suomessa noin kymmenen vuoden ajan.

Laskelmia joulunajan ruokahävikistä ei Lukella ole, mutta tänä vuonna Lejoksen teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että yli puolet suomalaisista heittää jouluruokaa roskiin joulupyhien jälkeen. Yleisin syy on se, että ruokaa on ollut tarjolla liian paljon. Eniten hävikkiä aiheutuu kinkusta, laatikoista ja rosollista.

Luken arvion mukaan suomalainen heittää 20–25 kiloa vuodessa ruokaa hävikkiin. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa 80–100 syötävän ruokakilon hukkaan heittämistä vuosittain, ja rahassa se on 125 euroa henkilöä kohti vuositasolla.

Joulujuustot maistuvat sarvissa ja pastakastikkeessa

Kajaanilaisella ruokabloggaaja Tarja Karvosella on joulunajan ruokaongelmaan ratkaisu, hän tuunaa jouluruoat uuteen muotoon. Sekä Karvonen että Kirsi Silvennoinen alleviivaavat suunnitelmallisuutta ruokaostoksilla, jotta hävikkiä tulisi mahdollisimman vähän.

– Tämä on kuin kokkisota: vähistä ruoista ja raaka-aineista luodaan jotakin. Sillä lailla meidän pitäisi elää muutenkin, että perusasenaalista, mitä kotoa löytyy, saa ruoan tehtyä, Karvonen summaa.

Ruoan syöntikelpoisuuden voi tarkastaa esimerkiksi Marttojen mukaan haistamalla ja maistamalla sekä silmämääräisesti. (siirryt toiseen palveluun)

Katso alta Tarja Karvosen vinkit jouluruokien hyödyntämiseen.

Kinkku sekä perunalaatikko sekaisin ja uuniin

Kinkkua voi pilkkoa perinteisesti hernekeiton sekaan, pizzaan, kinkkupiirakkaan, kastikkeeseen, risottoon tai lämpimiin voileipiin joulusinapin kanssa.

Porkkanalaatikko puolestaan käy kasvispihveihin. Joulukalan voi tuunata salaattiin tai lohipastaan. Perunalaatikko ja kinkku taas valmistuvat laatikoksi, kun ne sekoittaa keskenään ja laittaa uuniin. Juuston voi sulattaa pastakastikkeen joukkoon tai käyttää pizzoihin ja piirakoihin.

Rosollista syntyy uunipaistos, kun siihen lisää esimerkiksi munamaitoa ja nakkipaloja.

Jääneet kermat ja hedelmät rahkaksi

Hedelmistä ja ylimääräisestä kermasta saa esimerkiksi hedelmärahkan tehtyä. Samoin luumut voi tuunata rahkaksi ja koristeeksi murustella jämäpipareita päälle.

Herkullinen juoma suklaista

Joulun herkut menevät myös nestemäisessä muodossa. Esimerkiksi kaakaota ulkoilun jälkeen saa, kun sulattaa suklaat maidon sekaan. Suklaakaakaon päälle vispataan vielä koristeet ylijääneistä kermoista ja piparinmuruista.

Glögin jäänteet taas voi käyttää uudenvuoden juomien pohjana.

Moni jämäruoka häviää leipoessa

Joululaatikoista voi leipoa myös rieskoja ja sämpylöitä. Kotikaljan loppu käy esimerkiksi leipätaikinan nesteeksi. Pähkinät ja rusinat voi puolestaan käyttää suklaan kanssa kekseihin tai murustella sämpylätaikinaan.

Torttutaikinan loput voi puolestaan hyödyntää esimerkiksi viinereiden leipomisessa. Piparit toimivat juustokakun pohjana, ja glögipurkin loput sopivat kiilteeksi kakulle.

Tuleeko sinulla ruokahävikkiä jouluna? Jos tulee, miten hyödynnät sen? Kerro vinkkisi keskustelussa, joka on auki 31.12 kello 23:een asti.