1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun yliopisto

Turun yliopiston teknillinen tiedekunta aloittaa vuodenvaihteessa – uudet professorit tuoneet yliopistoon viisi miljoonaa tutkimusrahoitusta

Opetus- ja kulttuuriministeriö laajensi viime heinäkuussa Turun yliopiston tekniikan koulutustarjontaa antamalla yliopistolle konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusvastuut.

Turun yliopisto
Turun yliopiston rakennus
Turun yliopiston päärakennus. Arkistokuva.Arash Matin

Turun yliopiston teknillinen tiedekunta aloittaa virallisesti toimintansa huomenna, tammikuun ensimmäisenä päivänä.

Uusi tiedekunta syntyy kun tietotekniikan laitos, bioteknologian laitos ja kone- ja materiaalitekniikan laitokset yhdistyvät tiedekunnaksi.

Teknillinen tiedekunta on aloittaessaan toimintansa yksi Turun yliopiston suurimmista tiedekunnista. Tiedekunnassa on jatkossa yli 2000 opiskelijaa, 300 työntekijää ja 40 professoria.

Tiedekunnan dekaanina aloittaa professori Jaakko Järvi. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 2000 Turun yliopistossa, minkä jälkeen hän on muun muassa työskennellyt professorina Bergenin yliopistossa ja apulaisprofessorina Texas A&M -yliopistossa.

Elinkeinoelämä ollut vahvasti tukena alkutaipaleella

Erityisesti elinkeinoelämä on toivonut teknillistä tiedekuntaa Turun yliopistoon jo vuosien ajan. Esimerkiksi kone- ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutuksia perustettaessa useat alueen yritykset lahjoittivat yliopistolle professuureja.

Sen jälkeenkin elinkeinoelämä on tukenut tekniikan koulutusta ja uutta tiedekuntaa. Varainhankinta on onnistunut lahjoitusprofessuurien jälkeenkin.

– Nyt jo uudet professorit ovat hankkineet täydentävää tutkimusrahoitusta, josta suuri osa on kansainvälistä, noin viidellä miljoonalla eurolla, yliopiston vararehtori Mika Hannula kertoo.

Lisäksi yrityksiä on tekniikan aloille tyypilliseen tapaan mukana tutkimushankkeissa ja opetustoiminnassa.

Lisää aiheesta:

Turun yliopisto perustaa uuden tiedekunnan diplomi-insinöörikoulutuksen laajennuksen myötä

Lue seuraavaksi