1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. abortti

Abortti laillistetaan Argentiinassa – aiemmin raskaudenkeskeytys on sallittu vain harvoissa tapauksissa

Päätös on harvinainen aborttia tiukasti rajoittavassa Latinalaisessa Amerikassa.

abortti
Suuri teksti ja joukko ihmisiä.
Kongressirakennuksen ulkopuolella Buenos Airesissa odotettiin senaatin äänestyksen tulosta.EPA

Argentiinassa senaatti on hyväksynyt abortin laillistamisen tunteja kestäneen kiivaan keskustelun jälkeen. Päätös syntyi äänin 38–29.

Uuden lain mukaan raskaudenkeskeytys on sallittu 14. raskausviikolle saakka. Tähän saakka abortti on ollut sallittu vain, jos äidin henki on vaarassa tai raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta.

Abortin laillistamista on yritetty Argentiinassa aikaisemminkin, vuonna 2018. Tuolloin lakiesitys läpäisi parlamentin alahuoneen, mutta kaatui senaatin äänestyksessä luvuin 38–31.

Aiemmin abortti on sallittu Latinalaisessa Amerikassa vain Kuubassa, Uruguayssa ja Guyanassa sekä Meksikon pääkaupungissa Méxicossa. Salvadorissa, Hondurasissa ja Nicaraguassa abortti on kielletty kokonaan, ja jopa keskenmenosta voi joutua vankilaan.

Mielenosoittajat odottivat tunteja päätöstä

Koronavirusrajoituksista huolimatta tuhannet lakiesityksen kannattajat ja vastustajat olivat kokoontuneet omissa ryhmissään parlamenttirakennuksen ulkopuolelle Buenos Airesissa osoittamaan mieltään ja odottamaan päätöstä.

– Uskon, että jokainen senaattori kantaa sydämessään rakkautta lapsiaan ja lapsenlapsiaan sekä sitä toivoa kohtaan, jota lapset antavat meille, perusteli lakiesitystä vastustanut Karina Muzaquio.

Lakiesityksen kannattajat puolestaan olivat kokoontuneet kylttien alle, joissa vakuutettiin, ettei aborttioikeuden kannattajia tulla enää koskaan painamaan takaisin maan alle. Paavi Franciscus, joka on argentiinalainen, otti kantaa asiaan Twitterissä.

– Jumalan poika syntyi hylättynä kertoakseen meille, että jokainen hylätty ihminen on Jumalan lapsi, paavi kirjoitti.

Monet tulkitsivat paavin viestin epäsuoraksi kehotukseksi äänestää lakiesitystä vastaan.

Lue myös:

Argentiinassa parlamentin alahuone hyväksyi abortin laillistamisen – senaatti voi vielä torpata uuden lain

Puolan suunnitelmat aborttioikeuden rajoittamisesta näkyvät naapurimaassa: yhä useammat epätoivoiset naiset hakevat apua Saksasta

Abortin puolustaminen on elämän suojelua, sanoo feministi Minja Koskela – "Oikeuden rajoittaminen tuntuu siltä kuin joku potkisi munasarjoille"

11-vuotias raiskauksen uhri halusi abortin – pakotettiin viikkojen väännön jälkeen keisarileikkaukseen

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi