1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

IL: Myös Suomessa on saatettu heittää hukkaan koronarokoteannoksia – IS:n mukaan jopa satoja annoksia on mennyt hukkaan

Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on virallisesti viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös niin sanottuja vara-annoksia. Todellisuudessa pulloissa voi olla kuudesta seitsemään annosta rokotetta.

koronarokote
Pfizer-BioNTech -rokoteampulli hoitajan kämmnellä.
Suomeen tuli ensimmäinen, 10 000 annoksen erä Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita lauantainaStephane de Sakutin / AFP

Suomessakin on saatettu heittää koronavirusrokotteita hukkaan, kertoo Iltalehti (siirryt toiseen palveluun). Asian vahvistaa lehdelle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio.

Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on heitetty jopa satoja koronarokoteannoksia hukkaan. IS:n tiedot perustuvat terveydenhuollon lähteisiin.

Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on virallisesti viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös niin sanottuja vara-annoksia. Todellisuudessa pulloissa voi olla kuudesta seitsemään annosta rokotetta.

Kontio kertoo, että valmistajan ohjeistuksen ja myyntiluvan mukaan rokotepullosta pitäisi valmistaa viisi annosta. Myös muissa pulloista valmistettavissa rokotteissa käytäntö on sama.

– On normaali käytäntö, että mitä useamman kerran pullosta otetaan annoksia, sitä suurempi varan pitäisi olla. Näitä ei voi kutsua vara-annoksiksi. Rokotteen annostelupulloon on laskettu ylimääräinen tilavuus, jotta sieltä varmasti saadaan kaikki määrätyt annokset ulos, Kontio sanoo IS:lle.

Kontion mukaan THL jatkaa nykyisen viiden annoksen ohjeistuksella ainakin niin kauan, kunnes saa valmistajalta uuden ohjeistuksen.

Aiemmin kerrottiin, että Norjassa on saatettu heittää turhaan roskiin satoja Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta. Norjalaislehti VG:n mukaan esimerkiksi Tanska käyttää rokotuksissaan kaikki pulloista löytyvät annokset, kun taas Norjassa heitetään pullo roskiin viidennen annoksen ottamisen jälkeen.

Lehden laskujen mukaan Norjassa on saatettu heittää roskiin jopa 400–800 rokoteannosta.

Suomeen tuli ensimmäinen, 10 000 annoksen erä Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita lauantaina. Rokotukset aloitettiin Suomessa sunnuntaina.

Lue seuraavaksi