1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravitsemisliikkeet

"Osa ravintoloista voi olla väliinputoajia" – viranomaiset tiedottavat koronatoimista vain osalle elinkeinoharjoittajista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Esimerkiksi koronaan liittyvät ohjeet ravintoloitsijan on kaivatteva itse.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tarkasti loka-marraskuussa 44 alueensa ravintolaa, yli puolessa oli puutteita. Pääosin huomautettiin lain vaatimien suunnitelmien puuttumisesta. Näyttää siltä, että yrittäjät eivät ole olleet edes tietoisia, että suunnitelma pitäisi tehdä. Kuvituskuva. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Koronatoimista tiedottaminen ontuu osalle ravintoloita Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Anniskeluravintolat ovat saaneet aluehallintovirastolta säännöllisesti sähköpostia tarvittavista toimista, mutta esimerkiksi ruokaravintoloille vastaavaa palvelua ei ole.

Tämä on näkynyt muun muassa tartuntatautilain vaatimien kirjallisten suunnitelmien puuttumisena. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto huomasi asian tarkastaessaan ravintoloiden koronatoimien toteutumista loka–marraskuussa.

– Anniskeluvan omaavissa ravintoloissa keskimäärin suunnitelmat ja lain muutkin velvoitteet oli täytetty paremmin. Suunnitelmien ja asiakkaalle esitettävien tiivistelmien puutteita löytyi keskimääräisesti enemmän ravintoloista, joilla anniskelulupia ei ole, alkoholiylitarkastaja Sari Koski Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Hygienia- ja turvavälivaatimukset toteutuivat kuitenkin pääosin hyvin.

Tartuntatautilain muutos on siirtänyt kaikkien ravintoloiden valvontaa aluehallintovirastojen kontolle, aiemmin niille on kuulunut vain anniskeluravintoloiden valvonta.

Uudessa tilanteessa esimerkiksi Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla ei ole ollut mahdollisuutta luoda kaikki ravintolat kattavaa sähköpostiosoitetietokantaa.

Anniskeluluparekisterissä oleville ravintoloille on lähetetty ravintoloiden koronatoimista kattava tiedote jo kaksi kertaa tänä vuonna. Myös ravintola-alan etujärjestöt ovat laatineet tiedotteita jäsenilleen.

– Onko sitten näin, että ne ravintolat, joilla ei ole anniskelulupaa ja jotka eivät kuulu mihinkään etujärjestöön, saattavat olla hieman väliinputoajan asemassa tiedottamisen suhteen, Sari Koski sanoo.

Aluehallintovirastosta muistutetaan, että viraston lähettämät sähköpostit yrittjäille ovat palvelu, ei velvollisuus. Viime kädessä tiedon hakeminen on kuitenkin ravintoloiden itsensä vastuulla.

Kuntien ympäristöviranomaiset eivät välttämättä ole erikseen tiedottaneet ravintoloille korona-ajan vaatimuksista toimivallan puuttuessa. Tietoa viedään eteenpäin tarkastustoiminnan yhteydessä.

Kolme aluehallintoviraston tarkastajaa kävi loka–marraskuussa yhteensä 64 ravintolassa läpi niiden korona-ajan toimia. Ravintoloista 44 oli Pohjois-Pohjanmaalta ja kaksikymmentä Kainuusta. Yli puolesta ravintoloissa löytyi korjattavaa varsinkin koronatoimiin liittyvien suunnitelmien ja niiden tiivistelmien osalta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.