1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Ensimmäiset koronarokotteet tulivat Lappiin – piikkejä aletaan pistää maanantaina

Koronarokotteita on jatkossa tulossa lisää viikoittain.

Posion, Sallan, Kittilän ja Utsjoen kunnat ovat aloittamassa rokotukset loppiaisen jälkeen. Kuva: Matti Myller / Yle

Ensimmäiset koronavirusrokotteet ovat saapuneet Lappiin. Rokotukset aloitetaan Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä maanantaina. 4. tammikuuta. Lapin sairaanhoitopiirin saama ensimmäinen erä riittää noin 480 henkilölle. Ensimmäiseksi rokotteen saavat teho-osaston, päivystyksen sekä akuutteja infektiopotilaita hoitavien osastojen ja vastaanottojen henkilökunta. Sairaalassa rokotukset kestävät useamman päivän.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri aloittaa rokotukset niin ikään 4. tammikuuta.

Infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että Posion, Sallan, Kittilän ja Utsjoen kunnat ovat aloittamassa rokotukset ensi viikon torstaina 7. päivä tammikuuta. Loppiaisen jälkeisellä viikolla eli viikolla 2 rokotuksia aletaan antaa muissakin Lapin kunnissa.

Esimerkiksi Rovaniemellä rokotukset aiotaan aloittaa maanantaina 11. tammikuuta.

– Kunnissa rokotetaan ensin terveyskeskusten päivystyksen ja osastojen henkilökunta sekä hoivayksiköiden työntekijöitä ja asukkaita, Broas lisää.

Broaksen mukaan koronarokotteita on jatkossa tulossa lisää viikoittain.

Seitsemän uutta tartuntaa

Lapissa on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Neljä on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella, yksi Rovaniemellä, yksi Pellossa ja yksi Sallassa.

– Rovaniemen tartunta liittyy aiempaan tartuntaketjuun, Pellon tartunta on saatu Lapin ulkopuolelta ja Sallan tartunta on todettu ulkopaikkakuntalaisella, Broas kertoo.

Epidemia on perustasolla Lapin sairaanhoitopiirissä ja kiihtymisvaiheessa Länsi-Pohjassa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.