1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korvaushoitolääkkeet

Kaapo saa huumehoitoa, jonka ansiosta hän voi käydä töissä ja elää tavallista elämää – uusi pistoslääke valtasi suomalaiset päihdeklinikat

Injektiona annettava korvaushoitolääke saapui Suomeen kaksi vuotta sitten.

Korvaushoitolääkkeet
Korvaushoidossa käytettävä lääke, joka pistetään mahan alueelle.
Uudenlainen korvaushoitolääke annetaan pistoksena viikon tai kuukauden välein.Sami Takkinen / Yle

Suomessa on otettu viimeisen kahden vuoden aikana käyttöön uusi tapa antaa huumeriippuvaisille korvaushoitolääkettä.

Suun kautta otettavan tabletin sijaan lääke annetaan pistoksena rasvakudokseen, samalla lailla kuin vaikka insuliinia annetaan diabeetikoille.

Yksi pistoksia saava on kuopiolainen Kaapo. Kaapo ei esiinny jutussa oikealla nimellään, koska hän ei ole kertonut julkisesti huumeriippuvuudestaan. Hän käytti vuosia opioideja – pääasiassa buprenorfiinia, jota myydään yleensä Subutex-kauppanimellä.

Sittemmin Kaapo päätti irtautua huumeista. Hän on saanut opioidiriippuvuuteen korvaushoitoa vajaat neljä vuotta.

Noin vuosi sitten Kaapo vaihtoi tablettina annettavan lääkkeen uudenlaiseen lääkkeeseen, pistokseen.

Alkuun se epäilytti, mutta osoittautui sitten hyväksi hoidoksi.

– En näe siinä minkäänlaisia huonoja puolia, Kaapo kertoo.

Korvaushoidossa opioidiriippuvainen ihminen saa tarkasti määritellyn annoksen opioidivalmistetta. Se pitää vieroitusoireita loitolla ja helpottaa irtautumaan laittomista huumeista.

Uudenlainen hoito on osoittautunut Kaapolle siunaukseksi: sen avulla hän käy töissä ja elää muutenkin ihan tavallista elämää.

SAIRAANHOITAJA HANNA-KAISA MUSTONEN, KUOPION PÄIHDEPALVELUKESKUS
Kuopion päihdeklinikalla työskentelevän sairaanhoitajan Hanna-Kaisa Mustosen päivät täyttyivät ennen pillerien jakamisesta. Nykyään aikaa riittää muuhunkin.Sami Takkinen / Yle

Työssäkäynti onnistuu hoidon avulla

Korvaushoitoa annetaan Suomessa yhä useammalle injektiona, sillä se on todettu hyväksi hoitomuodoksi.

Kuopion Päihdepalvelusäätiössä injektiohoito on yleistynyt vauhdilla. Hoitomuoto otettiin käyttöön maaliskuussa 2019 ja nyt sitä käyttää noin kaksi kolmasosaa korvaushoitopotilaista.

Tablettina annettava lääke täytyy yleensä käydä ottamassa joka päivä klinikalla, kun taas pistos annetaan kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Jokapäiväiset käynnit klinikalla rajoittavat potilaan elämää – esimerkiksi Kaapo käy päivätöissä, mutta ei ole kertonut työpaikalla huumeriippuvuudestaan.

Jos hänen pitäisi olla joka päivä klinikalla hakemassa lääkettä, hän ei pystyisi työskentelemään.

– Nyt pystyn toimimaan ihan normaalisti ja saan hoidettua työt hyvin.

Myös muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Espoossa korvaushoitoa järjestävä A-klinikka on käyttänyt injektiohoitoa noin kaksi vuotta, ja potilailta on tullut siitä hyvää palautetta.

– Osa kokee hyvänä sen, että siinä pääsee irti siitä päihteidenkäytön muistelusta, kun lääke ei ole koko ajan osa arkea, sanoo A-klinikan ylilääkäri Margareeta Häkkinen.

Myös koronaepidemia on vauhdittanut Kuopiossa pistoshoidon yleistymistä, sillä se helpottaa turvajärjestelyjä: kun potilaat käyvät klinikalla harvemmin, turvavälejä on helpompi pitää.

Kuopion päihdepalveluklinikan aula oli ennen aamuisin täynnä potilaita, nyt heitä istuu siellä muutama kerrallaan.

Pistoshoidot vapauttavat myös klinikoilla työskentelevien hoitajien työaikaa. Kuopion Päihdepalvelusäätiössä ehditään nykyään antaa entistä enemmän esimerkiksi keskusteluaikoja.

– Tämä on vapauttanut meiltä resursseja muihin asioihin, kertoo Kuopion päihdepalvelusäätiön päihdepsykiatri Ari Kaski.

Lisäksi injektion vaikutus on pilleriä tasaisempi. Ennen Kaapo kärsi aamuisin vieroitusoireista ja lääke oli usein mielessä.

– Nyt en tunne ollenkaan lääkkeen vaikutusta. Ei tule ylä- eikä alamäkiä, eikä lääke ole mielessä heti aamusta.

Korvaushoitoa saava asiakas "Kaapo"
Kaapo käy nykyisin kokopäivätöissä. Hän ei usko, että se olisi mahdollista ilman injektiohoitoa.Sami Takkinen / Yle

Ei ratkaise katukauppaa

Tutkimusten mukaan noin 5–15 prosenttia Suomen katukaupassa myytävistä opioideista on korvaushoitolääkkeitä. Joskus tablettilääkkeitä annetaan myös isompi annos kotiin otettavaksi, mutta siinä piilee riski, että ne päätyvät katukauppaan.

Kaapon mukaan "kotiluvan" saaneet kokevat myös usein painostusta muilta huumeriippuvaisilta, kun muut tietävät, että häneltä löytyy korvaushoitolääkkeitä kotoa.

Injektiona annettava lääke ei luonnollisestikaan voi päätyä katukauppaan. Kuopion päihdepalveluklinikalla hoitoon hakeutuvat ihmiset testataan, ja ennen noin puolelta elimistöstä löytyi korvaushoitolääkettä. Nykyään luku on lähempänä kymmentä prosenttia.

Alueelliset erot ovat kuitenkin isot. A-klinikka on lopettanut lääkkeiden antamisen kotiin kokonaan joillakin paikkakunnilla, mutta huumeiden kauppapaikoilla käy samanlainen kuhina kuin aina ennenkin.

Myöskään poliisi ei ole huomannut suurta muutosta opioidien katukaupassa. Se johtuu osin siitä, että suurin osa katukaupassa myytävistä opioideista on peräisin ulkomailta.

– En usko, että tämä mitenkään ratkaisee katukauppaongelmaa, sanoo A-klinikan Margareeta Häkkinen.

PÄIHDEPSYKIATRI ARI KASKI, KUOPION PÄIHDEPALVELUKESKUS
Kuopion päihdepalvelukseskuksen Ari Kasken mukaan potilaat ovat olleet tyytyväisiä injektiohoitoon, mutta kaikille se ei sovellu.Sami Takkinen / Yle

Sekakäyttö ja tappavan myrkytyksen riski voi estää hoidon

Injektiohoito ei sovi kaikille. Pelkästä korvaushoitolääkkeestä ei voi saada yliannostusta, mutta yhdistettynä esimerkiksi alkoholiin se voi tappaa.

– Jos muiden päihteiden käyttöä on runsaasti, myrkytysriski on ilmeinen. Silloin voi olla järkevämpää, että potilaan vointia arvioidaan joka päivä, Kuopion päihdepalveluklinikan Ari Kaski toteaa.

Toisaalta joillakin potilailla olo voi alkaa huonontua, kun seuranta ei ole enää yhtä tiivistä kuin aiemmin. Jos ihmisellä alkaakin mennä entistä huonommin, sitä ei välttämättä huomata kuin vasta viikkoja myöhemmin.

– Jos potilaalla alkaa selkeästi mennä huonommin, hänet ohjataan vieroitukseen tai kuntoutukseen tai palataan takaisin suun kautta otettavaan lääkkeeseen.

Muokattu 7.1. klo 12.31: Korjattu Kuopion Päihdepalvelukeskus Päihdepalvelusäätiöksi.

Lue lisää:

"Olin pirikoukussa ennen kuin tajusinkaan", sanoo Jani Ikonen – käyttäjät kertovat omin sanoin, kuinka heistä tuli huumeriippuvaisia

Nuoria huumeiden ongelmakäyttäjiä on enemmän kuin ikinä, paljasti tutkimus – virkamies kertoo, mikä kaikki on pöydällä asian ratkaisemiseksi

Opioidiongelma räjähtänyt käsiin: kovien huumeiden ongelmakäyttäjiä Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin

Otto ei ole vieläkään päässyt irti huumeista, mutta se ei ole enää hoidon tarkoituskaan – uudenlainen korvaushoito leviää koko maahan

Lue seuraavaksi