Hyppää sisältöön

Tähtäimessä turvallisempi metsästäjäntutkinto: ministeriö haluaa lisätä eettisyyttä ja aseiden käytön turvallisuutta

Pelkästään syksyn aikana on tapahtunut neljä metsästysonnettomuutta. Myös Suomen Metsästäjäliitto tarkentaa ohjeitaan.

Riistalaukauksen saa tehdä vasta, kun on täysin varma kohteesta ja kohteen taustasta. Kuva: Dani Branthin / Yle

Maa- ja metsätalousministeriö on asettamassa Suomen riistakeskukselle useita tavoitteita metsästysturvallisuuden parantamiseksi. Vuosi 2020 oli metsästäjille surullinen. Syksyn aikana kaksi menehtyi metsästäjän luodin seurauksena ja lisäksi luodit vahingoittivat kahta ihmistä. Ministeriön lisäksi alan etujärjestössä on ryhdytty toimiin tilanteen muuttamiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriössä asetetaan Suomen riistakeskukselle tulostavoite, jossa aseiden käytön turvallisuus korostuu. Tavoitteena on, että metsästäjätutkinnon yhteydessä tarjotaan ammuntakoulutusta. Lisäksi tavoitteena on kehittää metsästyksen eettisyyttä ja riistan kunnioittamista. Sopimus allekirjoitetaan tammikuussa, ja työ alkaa vuoden 2021 alussa, kerrotaan Suomen riistakeskuksesta.

Ellei metsästä suurriistaa tai harrasta jousimetsästystä, ammuntataitoja ei tarvitse pakollisena osoittaa metsästäjätutkinnon yhteydessä.

Käytännössä kyky aseen omistamiseen täytyy todistaa poliisille, mutta taitoa käyttää asetta ei.

– Pakko olisi vaikea toteuttaa, sillä kaikilla riistayhdistyksillä ei ole käytössä luvallisia ampumaratoja, sanoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Oikea asenne ja turvallisuus kärjessä jo nyt

Metsästys on tärkeä harrastus monelle suomalaiselle. Maassa arvioidaan olevan noin 300 000 metsästyksen harrastajaa, ja vuosittain metsästäjätutkinnon suorittaa yli 6 tuhatta uutta harrastajaa. Uusista tutkinnon suorittaneista jo viidesosa on naisia. Alan etujärjestöön Suomen Metsästäjäliittoon kuuluu noin puolet kaikista harrastajista.

Jaakko Silpola ja Jussi Partanen Metsästäjäliitosta kannattavat huomiovärien käyttämistä kaikessa metsästyksessä. Kuva: Dani Branthin / Yle

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola muistuttaa, että jo nyt turvallisuus ja asenne ovat metsästäjätutkinnon kärjessä. Liitto ehdottaa tutkintoon metsästysammunnan koulutuspäivää ja seurametsästyskulttuurin kehittämistä.

– Vaikka jo laki määrittää monin tavoin metsästyksenjohtajan roolia, voisi johtajalle tehdä ABC-kirjasen jahdin johtamista varten. Ja huomiovärit päälle ihan kaikkeen metsästykseen, Silpola toteaa.

90-vuotiaan Hattulan metsästysyhdistyksen metsästyksenjohtaja Arto Engbom on johtanut monet jahdit. Turvallisuus kerrataan joka jahdin aluksi, vaikka kokemusta olisi roppakaupalla. Jos osallistuja kuuntelee huonosti, suhtautuu vähättelevästi tai sanoo osaavansa asiat, hänen osallistumisensa jahtiin voidaan kieltää. Jahdin johtaja vastaa siitä, että kaikki kunnioittavat pelisääntöjä.

– Myös sosiaalinen kontrolli pelaa. Muilla on oikeus ja suorastaan velvollisuus sanoa, jos asetta pidetään väärin tai asenteessa on parantamisen varaa. Palautteista pitää olla kiitollinen, eikä murjottaa, sanoo Engbom.

Sormi pois liipaisimelta

Aseen piipun pitäminen ylhäällä tai alhaalla, sormi aseen rungolla, täydellinen varmuus kohteesta ja turvalliseksi todettu tausta. Kun jokainen yksityiskohta on kunnossa, riistalaukauksen voi ampua. Aseeseen tulee aina suhtautua niin kuin se olisi ladattu. Kun näin toimitaan, ei onnettomuuksia pitäisi tapahtua, sanoo metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen Suomen Metsästäjäliitosta.

Silti vuosittain tapahtuu noin kymmenen metsästystapaturmaa, tyypillisin onnettomuus on kana- ja vesilintujahdissa oman jahtiseurueen kesken tapahtuneet vahingonlaukaukset.

Metsästystilanteessa on tehtävä nopeasti monta oikeaa johtopäätöstä. Kohteen varma tunnistaminen, iän ja sukupuolen määrittäminen, taustan varmistaminen.

– Harva katuu laukausta, mitä ei koskaan ammuttu, kuvaa Jaakko Silpola.

Metsästäjän väsymys, pitkä odotus ja mieliala vaihtelevat pitkän päivän aikana. Jos on tuntikausia kytännyt saalista, ja ilta alkaa hämärtyä, alkaa nähdä riistaa sielläkin, missä sitä ei ole. Siksi jahdin lopettaminen ajoissa on osa metsästäjän taitoa.