1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. majakat

Tankarissa ennätysvuosi – majakkasaarella vieraili 15 000 ihmistä

Majoitusmyynti kasvoi tänä vuonna 22 prosenttia. Jatkossa majakkasaaren matkailukautta on tarkoitus pidentää toukokuusta lokakuulle.

majakat
Tankarin majakka kuvattuna mereltä, etualalla Tankarin mökkejä.
Kolmasosa vierailijoista saapui majakkasaarelle reittiristeilijällä, loput omalla veneellä.Clarissa Jäärni / Yle

Kokkolan edustalla sijaitsevalla Tankarin majakkasaarella on ollut ennätysvuosi. Saarella vieraili kesän aikana noin 15 000 ihmistä, kun aiempina kesinä vierailijoita on ollut noin 10 000 vuodessa.

Syynä matkailijoiden suureen määrään on Kokkolan Matkailun toimitusjohtaja Teea Pietilän mukaan koronaviruksen luoma kotimaan matkailubuumi.

– Kokkolaan tuli paljon turisteja muualta Suomesta ja moni tutustui Tankariin. Arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia vierailijoista oli pääkaupunkiseudulta ja moni vieraili alueella ensimmäistä kertaa.

Koronan tuomaan kotimaan matkailubuumiin uskoo myös kesäkahvilan yrittäjä ja satamavahti Mika Peltoniemi.

– Veneilijät, jotka yleensä viettävät paljon aikaa Ruotsin puolella, jäivät nyt kotimaahan. Se toi varmasti suuren lisäyksen matkailijamäärään, Peltoniemi kertoo.

Kolmasosa vierailijoista saapui majakkasaarelle reittiristeilijällä, loput omalla veneellä. Pietilää erityisesti ilahdutti majakkabongarit.

– He, jotka olivat aiemmin kiertäneet Etelä-Suomen majakoita, lähtivät nyt kiertämään pohjoisempia majakoita.

Saariston syksy kiinnostaa

Tankarin majoitusmyynti kasvoi tänä vuonna 22 prosenttia. Esimerkiksi heinäkuussa jouduttiin myymään ei-oo:ta.

Jatkossa majakkasaaren matkailukautta on tarkoitus pidentää toukokuusta lokakuulle. Pietilän mukaan tänä vuonna moni olisi halunnut vierailla Tankarissa syysloman aikaan.

– Moni olisi halunnut nähdä saariston syksyn ja myrskyn. Saariolosuhteissa hostellin pitäminen ei ole niin helppoa emmekä pystyneet vastaanottamaan majoittujia, mutta tähän on nyt ensi syksynä varauduttu, Pietilä kertoo.

Uskoa on, että myös ensi kesänä turisteja riittää.

– Toivotaan, että esimerkiksi lohikalastuskisat pystytään järjestämään ensi keväänä, Pietilä kertoo.

Lue seuraavaksi