Hyppää sisältöön

Palkitun elokuvantekijän alkuperäiskansatausta kyseenalaistettiin – dokumentti vedettiin pois Sundancen ohjelmistosta

Michelle Latimer pahoittelee hätäisiä kommenttejaan ​​siteistään Kitigan Zibi -yhteisöön.

Elokuvantekijä Michelle Latimer on vieraillut Inarissa Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleilla vuonna 2018. Kuva: Michelle Latimer

Alkuperäiskansaelokuvantekijänä tunnetuksi tulleen Michelle Latimerin alkuperäiskansatausta on kyseenalaistettu Kanadassa. Hiljattain CBC News julkaisi artikkelin (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan alkuperäiskansojen edustajat eivät tunne Latimerin yhteyttä Kitigan Zibi -yhteisöön, johon hän on itse kertonut kuuluvansa.

CBC Newsin selvitysten mukaan elokuvantekijän lähimmät alkuperäiskansajuuret ulottuvat 1600-luvulle.

Michelle Latimer on noussut viime vuosina Kanadan tunnetuimpien alkuperäiskansaelokuvantekijöiden joukkoon. Ohjaajan töitä on kehuttu lehdistössä ja tuotu esiin, kuinka alkuperäiskansojen itse tuottamat tarinat ja produktiot ovat kehittyneet viime aikoina (siirryt toiseen palveluun).

Latimerin ohjaamaa alkuperäiskansanuorista kertovaa Trickster-draamasarjaa esitettiin syyskaudella CBC-kanavalla ja tänä vuonna valmistunut Latimerin ohjaama Inconvenient Indian -dokumenttielokuva nimettiin Toronton elokuvafestivaaleilla kymmenen parhaan elokuvan joukkoon. (siirryt toiseen palveluun)

Latimer kirjoittaa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että ymmärtää tehneensä virheen, kun on maininnut Kitigan Zibin perheensä yhteisöksi ennen kuin itse yhteisö oli vahvistanut yhteyden perheeseen. Latimer kertoo myös ottaneensa yhteyttä Kitigan Zibi -yhteisöön asian tiimoilta ja palkanneensa sukututkijan selvittämään sukutaustaansa, jotta hän ja hänen perheensä ymmärtäisivät perhehistoriaansa selkeämmin.

Dokumentti vedettiin pois Sundance-festivaalien ohjelmistosta

Keskustelu Michelle Latimerin epäselvästä alkuperäiskansataustasta on aiheuttanut elokuvaohjaajalle useita tappioita.

Dokumenttielokuva Inconvenient Indianin piti tulla ensi-iltaan USA:ssa maaliskuussa Sundance-elokuvafestivaaleilla. CBC News mukaan dokumentti on kuitenkin vedetty pois (siirryt toiseen palveluun) festivaalin ohjelmistosta sen jälkeen, kun keskustelu Latimerin taustasta tuli julkisuuteen.

Kanadan kansallinen elokuvakomitea tiedotti (siirryt toiseen palveluun) ennen joulua, että komitea on päättänyt vetää elokuvan pois kansainvälisestä levityksestä, sillä he ovat sitoutuneet siihen, että alkuperäiskansat saavat kertoa itse kertomuksensa. Komitea kertoo jatkavansa tulevina viikkoina dialogia alkuperäiskansayhteisöjen kanssa löytääkseen vastuullisen tavan esittää dokumenttia yleisölle.

Latimerin joutui jättämään myös työnsä Tricktser-draamasarjan ohjaajana. Latimer kirjoitti ennen joulua Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että on irtisanoutunut Tricksterin toiselta tuotantokaudelta.

Myös Suomessa järjestettävä alkuperäiskansojen elokuvafestivaali jätti Latimerin tuotannon ohjelmistosta

Michelle Latimerin tuotantoa piti esittää tammikuussa myös Suomessa. Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin taiteellisen johtajan Jorma Lehtolan mukaan Skábmagovat-festivaaleilla oli tarkoitus esittää joitakin osia Michelle Latimerin ohjaamasta Trickster-draamasarjasta.

Lehtolan mukaan festivaalin järjestäjät ovat seuranneen keskustelua Latimerin alkuperäiskansataustasta ja ovat päätyneet jäädyttää suunnitelmat Latimerin tuotantojen näyttämisestä Skábmagovat-festivaalilla.

– Toistaiseksi joudumme jäädyttämään tämän hankkeen. Koska dokumentti, jonka kanssa hän työskennellyt ja mikä menestyi Toronton elokuvafestivaaleilla, on vedetty muualla pois ohjelmistosta, kertoo Lehtola.

Skábmagovat-elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola on seurannut Latimerin tilannetta verkon ja sosiaalisen median välityksellä. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lehtola sanoo seuranneensa keskustelua enimmäkseen verkosta ja sosiaalisesta mediasta ja uutisia on ollut ikävä lukea.

– Muille alkuperäiskansaelokuvantekijöille tilanne on ollut turhauttava, sillä Latimer on vastaanottanut useita eritoten alkuperäiskansaan kuuluville elokuvantekijöille tarkoitettuja tukia, kertoo Lehtola.