1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronavuosi rokotti Kemin Satama Oy:n tulosta – satamalaajennusta suunniteltiin kuitenkin kovalla tahdilla

Paperin kysynnän heikkeneminen painoi satamayhtiön tulosta alas. Toimitusjohtajan mukaan satamaa on kuitenkin kyetty virittämään hyvää pelikuntoon.

Kemin satama
Kemin satama kuvauskopterilla kuvattuna
Jos biotuotetehdas toteutuu Ajoksen väylä ruopataan ja myös satama-alue vaatii laajennuksen kasvavalle liikenteelle.Yle / Juuso Stoor

Koronavuosi on syönyt Kemin satamayhtiön tulosta. Toimitusjohtaja Markku Raution mukaan sataman tulos on tänä vuonna 200 000 - 300 000 euroa tappiollinen.

Suurin syy on kysynnän heikkenemisestä johtuva paperin tuotannon ja viennin väheneminen. Liikenne hiljeni tuntuvasti. Kun normaalivuonna satamassa käy noin 500 laivaa, kuluvana vuonna alusten määrä putosi 400:aan.

– Paperin viennin ja paperin valmistukseen liittyvien lisäaineiden tuonnin vähentyminen on noin 15 prosentin luokkaa. Myös alkuvuoden työtaistelu rokotti tulosta hieman, Rautio kertoo.

Markku Rautio sanoo, että kuluvana vuonna satamassa on panostettu biotuotetehtaan edellyttämän satamalaajennuksen suunnitteluun sekä kunnostustöihin. Laajennuksen suunnitteluun on käytetty tässä vaiheessa noin puoli miljoonaa euroa.

– Sataman organisaatiota on viritetty hyvään pelikuntoon., toimintajärjestelmää ja prosesseja on hiottu. Kunnossapitovelkaa on maksettu tänä vuonna paljon ja lisäaluettakin rakennettu. Myös kunnossapitohenkilöstön määrää on vahvistettu.

Satamalaajennukseen yhtiö on budjetoinut tällä hetkellä 43 miljoonaa euroa. Toiveissa on edelleen, että kallista investointia tuettaisiin myös valtion varoin.

– Olemme pyytäneet valtiovarainministeri Matti Vanhaselta audienssia tapaamiseen. Myös EU-rahoituskanavia on selvitelty. Toivotaan tietenkin, että apua saataisiin. Kemin satama on kuitenkin yksi hyvin tärkeä logistiikan solmupiste koko yhteiskunnan kannalta, Markku Rautio toteaa.

Lue myös:

Kemin Satama valmistautuu jätti-investointiin biotuotetehdasta varten – satama-allasta pitää ruopata ja rakentaa uusi laituri kasvavaa liikennettä varten

Kemin Ajoksen väylän syventämiselle on myönnetty lupa

Valtiolta 156 miljoonaa euroa Metsä Groupin tehdasinvestoinnin liikennerakentamiseen – kauppakamarin toimitusjohtaja: "Lapin elinkeinoelämän näkökulmasta nappisuoritus"

Lue seuraavaksi