1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Koronarokotukset ovat päässeet vauhtiin Kanta-Hämeessä

Rokotteiden saapuminen myöhästyi ensimmäisestä saapumisarviosta.

koronarokote
Hoitaja antaa rokotuksen miehelle.
Ensihoitaja Vesa-Matti Virtanen saa rokotteen työterveyshoitaja Auli Harjulalta.Timo Leponiemi / Yle

Alun perin rokotusten piti alkaa jo tiistaina, mutta nyt rokotukset ovat käynnistyneet Kanta-Hämeessä. Ensimmäisenä rokotteen saa noin kaksi sataa terveydenhuollon ammattilaista. Koronapotilaiden ja -epäiltyjen kanssa tekemisissä olevien tai koronanäytteitä käsittelevien työntekijöiden rokotukset jatkuvat Kanta-Hämeessä maanantaina.

– Riskiryhmien rokotuksiin Kanta-Hämeessä päästään helmi-maaliskuussa. Muun väestön rokotukset alkanevat vasta loppukeväästä, arvioi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Järvelän mukaan kyseessä on turvallinen rokote ja sen rokotereaktiot ovat lieviä. Rokotusreaktioina voi esiintyä paikallista pistoskohdan arkuutta, väsymystä ja kuumereaktiomuutaman päivän ajan. Kuume voi johtua rokotuksesta, mutta se voivat olla myös koronaan liittyvä oire.

Ensimmäiset rokotteet etulinjaan

Maakunnan ensimmäisen koronarokotteen sai Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitaja Vesa-Matti Virtanen.

– Koen, että jos tällä vältetään se sairaalahoitoa vaativa tautimuoto, niin merkitys on iso. Kun koronaepäiltyjen ja koronapositiivisten potilaiden kanssa työskentelee, riski sairastua on suuri. Toivottavasti, jos sairastun, en ainakaan rokotteen myötä sairaalahoitoa vaativaa tautia saa., pohti Virtanen juuri ennen rokotushetkeä.

Virtanen ei isommin epäröinyt rokotteen ottamista.

– Pidin sitä aika selvänä, että itse sen otan. Koen tämän ihan turvallisena ja itse ainakin olen tässä mukana.

Johtajaylilääkäri Sally Järvelä pitää rokotteiden alkamista käänteentekevä asiana.

– Nyt me voimme ajatella, että muutaman kuukauden päästä terveydenhuoltohenkilöstö on suojattu vajavalta taudinkuvalta ja syksyyn mennessä varmaan suurin osa väestöä. Sitä kautta pääsemme luopumaan rajoituksista ja vakava taudinkuva on toivottavasti historiaa.

Kahden rokotuksen sarja

Kahden annoksen rokotesarjan suojateho on tehotutkimuksissa todettu olevan 95 prosenttia. Rokottaminen tapahtuu mRNA rokotteella. Rokotteessa ei ole covid-viruksen osia ja se on siksi turvallinen myös niille, joiden puolustuskyky on heikentynyt. Rokote sisältää viruksenpintaproteiinin koodin, mutta ei pysty kiinnittymään ihmisen solujen perimään.

Tehokkaan suojan saaminen vaatii toisen rokotteen ottamista noin kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Ensimmäisen rokotteen saaneille toinen rokote on "korvamerkitty", sanoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Ensimmäisestä rokotteesta ei tule riittävää suojatehoa. Tarvitaan toinen rokote, jotta saadaan haluttu suojateho, joka tällä Pfizer BioNTechin rokotteella on jopa 95 prosenttia. Vasta toisen rokotteen jälkeen voi itsekin ajatella olevansa turvassa.

Lisätty 13.42 Vesa-Matti Virtasen ja Sally Järvelän tuoreet kommentit rokotuksista.

Lue seuraavaksi