Hyppää sisältöön

Menikö irvailu kuntatyöntekijöistä liian pitkälle? Huumoriyhtye Rehupiikles ei saanut lupaa musiikkivideonsa kuvaamiseen kaupungin tiloissa

Asiasta on tehty Kurikassa viranomaispäätös. Laulun sanojen koetaan pilkkaavan kaikkia kuntatyöntekijöitä, ei vain kurikkalaisia.

Rehupiikles-yhtyeen kappaleiden sanoitukset ovat vahvasti eteläpohjanmaan murteella sävytetty. Kuva: Rehupiikles

"Virkamiehet kiiruuset
Noon salrovapailla, Pekkasilla, etätöissä, nokosilla
Paikalla aavetaloossa ( ei näy ketään )
vain kuolleet kunnanjohtajat
Seinillä tauluussa"

Nämä sanat ovat Huumoriyhtye Rehupiiklesin tulevasta, vielä julkaisemattomasta Kunnantalo-nimisestä kappaleesta.

Kaupungin edustajien mielestä laulun sanat eivät anna kaupungin henkilöstön työstä oikeaa kuvaa ja he pelkäävät, että sanoitus voi loukata kunnallisia luottamushenkilöitä.

Rehupiikles-yhtyeen suunnitelmissa oli kuvata kappaleen musiikkivideo Jalasjärvi-talolla eli entisellä kunnantalolla, mutta Kurikan kaupunki eväsi yhtyeen kuvauspyynnön viranomaispäätöksellä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä paikallislehti JP-Kunnallissanomat.

– Videon kuvaaja ja suunnittelija ottivat kaupunkiin yhteyttä pyytääkseen lupaa mennä kuvaamaan toimistoja. Sitä kautta kärpäsestä tuli härkänen, kertoo Rehupiikles-yhtyeessä Keijo Harjusluopa -nimellä tunnettu kitaristi ja perustajajäsen Jyrki Keskinen.

"Toivoisin, että vastapuoli pystyisi näkemään huumorin asiassa"

"Maanantaki ehtoona valtuustosalis on säpinää, kun väitellään
Tunteet lämpiää ” Saatanan puupää ”
Lavittat on lujilla, nuijanvarsi kovilla, kun esitetään, käsitellään
äänestetään Kunnianloukkausesta syytellään"

Keskinen uskoo, että laulun sanoista erityisesti kunnallispolitiikan tason määrittely on särähtänyt korviin.

Myös kunnantalojen tyhjyys ja byrokratia ovat kappaleessa esillä isosti.

– Ei tässä ketään ole tarkoitus loukata. Kappaleessa kerrotaan faktoja, että talo on täysin tyhjä. Hesarin jutun mukaan, jonka olen lukenut, on Suomessa 50 autiota kunnantaloa, joissa suurimmassa osassa sisäilmaongelma, Keskinen toteaa.

Itsekin nuorena kuntatyöntekijänä ollut ja 20 vuotta opettajana työskennellyt Keskinen sanoo, että laulussa pyritään tuomaan totuus huumorin keinoin esiin, eikä loukkaamaan ketään.

Kyllä itsekin tiedän, miten hidasta kuntabyrokratia oikein on. Nauramme laulussa enemmänkin järjestelmälle kuin henkilöille. Toivoisin, että vastapuoli pystyisi näkemään huumorin asiassa, Keskinen kertoo.

"Sanoissa luodaan stereotypia kuntatyöntekijöistä"

"Haahuuulen tyhyjää käytävää
Rakennuslupahakemukset nahkasalakussa
Täälei kuulu näy ketää ei ei ei
Infopisteenklasis lukoo : notta koulutuksessa"

Kurikan kaupungin edustajien mielestä laulun sanat eivät anna kaupungin henkilöstön työstä oikeaa kuvaa ja sanoitus voi loukata kunnallisia luottamushenkilöitä.

– Kurikan kaupunki ei voi työnantajana ja kaupunkina aktiivisesti myötävaikuttaa hankkeessa, kun siinä leimataan tietyllä tavalla kaikkien Suomen kuntien työntekijät ja Kurikan työntekijät siinä sivussa, kertoo Kurikan kaupungin tekninen johtaja Jari Akkanen.

Akkanen on allekirjoittanut viranhaltijapäätöksen, jolla yhtyeen pääsy Jalasjärvi-talolle estettiin. Hänen mukaansa yhtyeellä on ilmaisuvapaus ja musiikkivideon saa tehdä, mutta ei kaupungin omistamissa tiloissa.

– Sanoissa luodaan stereotypia kuntatyöntekijöistä. Kaupunki ei voi tässä pilkassa olla mukana. Eihän työnantaja voi työntekijöitään mollata, Akkanen kertoo.

Akkasen mukaan laulussa puhutaan myös työntekijöistä, jotka voivat olla tunnistettavissa Kurikassa. Myöskään esimerkiksi "pekkasista" eli työajan lyhennysvapaista puhuminen ei anna kuntatyöntekijöistä totuudenmukaista kuvaa, sillä kuntatyöntekijöillä ei ole pekkasia.

Akkanen uskoo, että kohua herättävillä sanoilla yhtye hakee nyt vain julkisuutta.

– Kyllä siihen muut keinot pitäisi olla, Akkanen toteaa.

Kunnianloukkausten määrä kuntapolitiikassa huolestuttaa

"KUNNANTALO
MIKÄ TÄÄLLÄ HAISKAHTAA
KOSTEUTTAKO VAI MIKÄ LIE AIVASTUTTAA
KUNNANTALO
MYYNNISSÄ TORI PISTE FI
OSTAASIKO SEN HUUTOKAUPPAKEISARI"

Jyrki Keskinen mukaan huumorilauluissa mennään aina riskillä ja kaikkia ei voi miellyttää. Rehupiiklesissä rajanvetojakin on kuitenkin tehty, sanoo Keskinen. Esimerkiksi uskonnosta ja kehitysvammaisuudesta ei tehdä huumorilauluja.

Kunnantalo-kappale on sanoitettu englantilaisen ska-bändi Madnessin "Our house"-kappaleen sävellykseen.

Vaikka Kunnatalo-kappaleen sanat ovat jo herättäneet paheksuntaa ennen laulun julkaisua, ei Keskisen mukaan sanoja tulla muuttamaan. Sanoitus oli alun perin Keskisen mukaan rajumpikin.

Keskinen on huolestunut kuntapolitiikassa tehtävien kunnianloukkausten määrästä.

– Valtuustosalissa päätetään ja äänestetään ja syytetään sitten kunnianloukkauksesta. Eihän se ole kunnan asioista päättämistä, että mennään henkilökohtaisuuksiin, Keskinen kertoo.

Vaikka Kurikka sulkikin tilojensa ovet musiikkivideon teolta, on yhtyeellä jo muita kuvauspaikkoja tiedossa.

– Esimerkiksi Peräseinäjoelta ilmoitettiin, että tervetuloa vain, Keskinen naurahtaa.

Kuvausaikataulut on nyt lyöty lukkoon ja video aiotaan toteuttaa. Tavoitteena on saada video julki ennen kuntavaaleja.

– Siinä saa jokainen kunnallispoliitikko miettiä, kun ryhtyy ehdolle kevään vaaleissa, että koskeeko tämä minua, Keskinen kertoo.

Miltä laulunsanat sinusta vaikuttavat? Voit osallistua keskusteluun 2.1.2021 klo 23.00 asti.