1. yle.fi
  2. Uutiset

Tornio aloitti ikäihmisten perhehoidon ensimmäisenä Meri-Lapissa

Vanhusten perhehoidon toivotaan herättävän lisää kiinnostusta Lapissa.

vanhustenhoito
Asukkaat laulamassa joululauluja perhekoti Rauhalassa
Perhekoti Rauhalan asukkaiden laulutuokio.Antti Ullakko / Yle

Lapissa toimii muutama kodinomaista hoitoa ikäihmisille tarjoava perhekoti. Perhehoitoa pyritään nyt vakiinnuttamaan yhdeksi ikäihmisten hoitokäytännöistä. Meri-Lapin kunnista ensimmäisenä ikäihmisten perhehoidon on käynnistänyt Tornio.

Syksyllä aloitti lyhytaikaista ja osavuorokautista perhehoitoa tarjoava Mummola. Joulukuun alussa on aloittanut Arpelassa pitkäaikaisen perhehoidon perhekoti Rauhala.

Asukkaat syntymäpäiväkakulla perhekoti Rauhalassa
Perhekoti Rauhalassa juhlistettiin Elma Mathleinin 99-vuotissyntymäpäivää.Antti Ullakko / Yle

99-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Rauhalan asukas Elma Mathlein tuntuu viihtyvän perhekodissa.

– Täällähän on hyvä asua, kun täällä otetaan huomioon vanhat ihmisetkin. Kyllä tämä on paras paikka meikäläiselle, sanoo Elma Mathlein.

91-vuotiaan Maija Jussilan mielestä Rauhala on nyt koti.

– Täällä on hyvä olla ja ystävälliset hoitajat, että se on niin kuin koti nyt.

Perhekodin yrittäjäpariskunta Irja Kuismin ja Kai Salminen asuvat hoidettaviensa kanssa ympäri vuorokauden ja siitä tulee myös erityinen suhde.

– Niistä tulee niin omia mummoja ja pappoja, vaikka ei sukulaisia ollakaan. Nekin on sitten meille jo sanoneet, että me niin tykätään teistä ja meistä on niin mukava, kun te olette täällä. Kyllähän mekin heitä rakastetaan, kertoo Irja Kuismin.

yrittäjät Irja Kuismin ja Kai Salminen työpaikallaan perhekoti Rauhalassa
Perhekoti Rauhalan yrittäjäpariskunta Irja Kuismin ja Kai Salminen.Antti Ullakko / Yle

Perhekodin arkeen kuuluu yhdessä puuhastelu ja se soveltuu hyvin sellaisille ikäihmisille, jotka eivät ole vielä laitoshoidon tarpeessa

– Me vanhusten kanssa asutaan ja eletään täällä saman katon alla. Me tehdään täällä ruoat, pestään pyykit ja saunotaan. Ollaan niin kuin sellaista perheen omaista kotia, sanoo Kuismin.

Perhehoidolle toivotaan lisää kiinnostusta

Torniota ennen perhehoitotoimintaa on aloitettu Kolarissa, Sodankylässä ja Pelkosenniemellä.

Lapilla ja Koilllismaalla on yhteinen leader-hanke Ikäihmisten perhehoitoa pohjoiseen, jonka avulla vanhusten perhehoidon toivotaan herättävän lisää kiinnostusta.

Tähän mennessä tekijöistä on siis ollut pulaa. Koko Suomessa on perhehoidon piirissä noin puolitoista tuhatta ikäihmistä.

Teija Alatalo perhekoti Rauhalassa Tornion Arpelassa
Tornion kaupungin kotihoidon osastonhoitaja Teija Alatalo.Antti Ullakko / Yle

Tornion kaupungin kotihoidon osastonhoitajan Teija Alatalon mielestä perhehoidolle on tilausta ja tarvetta.

– Nyt kun tätä päätä on tässä saatu auki, niin voisi ajatella, että kiinnostusta tällaiseen hoitomuotoon heräisi enemmänkin. Tämä on kodinomaista hoitoa. Voisi uskoa, että ihmiset haluaisivat tällaista enemmän.

Perhekotiyrittäjältä vaaditaan sitoutumista, koska hoidettavien kanssa ollaan tekemisissä vuorokaudet läpeensä.

– Todellakin sitovaa. Se tarvitsee semmoisen halun oikeasti tehdä tätä työtä ja varmaan sellaisen elämäntavan ajatella asioita sillä lailla, että tämä on perheessä asumista, eikä niinkään työtä, toteaa Teija Alatalo.

Lue myös: Viiden lapsen äiti Vuokko Lahti perusti ikäihmisille perhekodin: "Lapseni saavat viettää vuorokaudet läpeensä yhdeksänkymppisten kanssa"

Lue seuraavaksi