1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

THL: Jyväskylässä viisi uutta koronatartuntaa, Keuruu ylitti tartunnoissa raportointikynnyksen – luvut eivät kerro koko totuutta

THL ei julkisissa koronatilastoissaan kerro sellaisten kuntien nimiä, joissa tartuntoja on alle viisi. Keuruu on nyt saavuttanut tuon kynnyksen.

koronavirus
Sairaanhoitaja Andrea Nummi saamassa koronarokotetta ensimmäisten joukossa. Rokotteen antajana toimii osastonhoitaja Heli Laaksonen.
Suomen ensimmäiset koronarokotukset annettiin viime sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Keski-Suomessa rokotusten on määrä alkaa maanantaina 4.1.Jorma Vihtonen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on raportoinut torstaina Jyväskylässä viisi uutta koronatartuntaa.

Muualla Keski-Suomessa tartuntoja on kirjattu Keuruulla, joka saavutti samalla viiden todetun koronatartunnan rajan ja THL:n raportointikynnyksen. THL ei koronaraporteissaan kerro sellaisten kuntien nimiä, joissa tartuntoja on alle viisi.

Eri tilastojen perusteella Keuruulla on torstaina todettu todennäköisesti yksi tartunta.

Koko maassa THL on kirjannut tartuntatautirekisteriin 249 uutta koronatapausta, joista suurimman osan Helsingissä, 82, ja toiseksi eniten Vantaalla, 24.

Joulun jälkeen päivittäin raportoidut valtakunnalliset tartuntaluvut ovat toistaiseksi pysytelleet hiukan aiempia viikkoja matalampina.

Todellisuudessa tartuntoja enemmän

THL:n koronaluvut eivät kerro totuutta Jyväskylän koronatilanteesta. Jyväskylässä on tällä viikolla maanantaista lähtien todettu jo 36 koronatartuntaa, joten tämän päivän luku lienee lähempänä kymmentä todettua tartuntaa.

Viime viikolla Jyväskylässä todettiin 48 uutta koronatartuntaa. Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen uskoo, että tällä viikolla luvut ovat samaa luokkaa.

Tuukkasen mukaan vasta lähiviikot kertovat alueen todellisen koronatilanteen, sillä ihmiset ovat joulun tienoilla käyneet koronatesteissä paljon aiempaa vähemmän.

Tällä viikolla todetut tartunnat on saatu lähinnä perhepiirissä, ja usein perheenjäseniä on jo valmiiksi ollut karanteenissa. Tuukkanen painottaa, että rajoituksia pitää nyt noudattaa, jotta epidemia saadaan talttumaan.

– Tämä on ollut järkyttävän iso ponnistus terveydenhuollolle. Toivoisin, että uutenavuotena ihmiset pysyisivät kodeissaan ja välttäisivät ylimääräisiä kontakteja. Tässä on vielä pitkä tie, ennen kuin rokotukset saadaan käyntiin.

Sairaanhoitopiirit luokiteltuna epidemiatilanteen mukaan

Suomen sairaanhoitopiirit jaetaan kolmiportaisella asteikolla epidemiatilanteen mukaan tällä haavaa seuraavasti (THL:n tiedot päivitetty viimeksi 30.12.2020. (siirryt toiseen palveluun)):

Epidemian leviämisvaiheessa: HUS, Päijät-Häme, Pohjois-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Kanta-Häme, Pohjois-Satakunta, Varsinais-Suomi, Ahvenanmaa, Pieksämäki sekä kaksi Pohjanmaan kuntaa: Korsnäs, Mustasaari.

Kiihtymisvaiheessa: Satakunta, Etelä-Savo (pl. Pieksämäki), Keski-Suomi, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala.

Perustasolla: Itä-Savo, Lappi, Pohjois-Savo ja Kainuu.

Lue seuraavaksi