1. yle.fi
  2. Uutiset

Maanantaina annetaan ensimmäinen koronapiikki Lapissa – tammikuun aikana rokotetaan myös hoivakodeissa asuvia vanhuksia

Kuntalaisten rokotusten alkaminen riippuu siitä, miten paljon ja millä aikataululla rokotteita saadaan alueelle.

Koronarokote
sairaanhoitaja saa koronarokotuksen Lapin keskussairaalassa
Lapin keskussairaalan teho-osaston sairaanhoitaja Ilkka Soikkeli sai koronarokotteen ensimmäisten joukossa 4. tammikuuta .2021 Rovaniemellä.Tapani Leisti / Yle

Koronarokotukset alkavat sekä Lapin että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella maanantaina. Ensimmäisenä rokotetaan terveydenhuollon kriittisissä tehtävissä työskentelevät niin sairaaloissa, terveyskeskuksissa kuin yksityisellä puolella. Näihin kuuluvat muun muassa koronanäytteidenottajat

Hoivahenkilöstön lisäksi koko Lapissa on tavoitteena tammikuun aikana rokottaa myös ympärivuorokautisten vanhushoivayksiköiden asiakkaat.

Muiden kuntalaisten rokotusten aikataulu tarkentuu lähiaikoina.

–On mahtavaa kun Suomi aloittaa rokotukset ja sitä kautta päästään jossain vaiheessa kaatamaan koronaa kokonaisuudessaan, iloitsee infektiolääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Lapin keskussairaalassa ensimmäiset rokotukset annetaan maanantaina puolen päivän jälkeen. Jonon kärjessä ovat esimerkiksi teho-osaston ja infektio-osaston työntekijät sovittujen ajanvarausten mukasesti. Lapin keskussairaalassa ensi vaiheen henkilökuntaan kuuluu Broaksen mukaan noin 600 työntekijää.

Tällä viikolla rokotuksia annetaan myös Kittilässä, Posiolla, Sallassa ja Utsjoella. Ensi viikolla mukaan tulevat muut Lapin kunnat.

– Tämä jatkuu viikottain sitä mukaa, kun rokotteita tulee.

Broaksella ei ole tarkkaa tietoa, milloin seuraava rokote-erä saapuu. Erän odotetaan olevan kaksi kertaa viime viikolla tullutta suurempi ja se voi saapua Lappiin jo alkuviikon aikana.

Tavoitteena on, että kaikki lappilaiset ja kaikki suomalaiset on rokotettu toukokuun loppuun mennessä. Aikataulun toteutuminen riippuu siitä, kuinka nopeasti uusille koronarokotteille saadaan myyntilupia. Nyt myyntilupa on EU:ssa myönnetty yhdelle eli Biontechin ja Pfizerin kehittämälle rokotteelle.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Ensimmäiset koronarokotteet tulivat Lappiin – piikkejä aletaan pistää maanantaina

Lue seuraavaksi