1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alokkaat

Onttolassa palvelukseen astuu tänään 142 alokasta – käsidesit ja kasvomaskit käytössä heti alusta alkaen

Vuoden vaihtuessa myös rajajääkärikomppanian päällikkö vaihtui.

Alokkaita ohjeistetaan huolehtimaan sekä hygieniasta että muista koronavirusta varten toteutettavista varotoimista. Arkistokuva. Kuva: Kaisu Lötjönen / Yle

Pohjois-Karjalan rajavartiostossa Onttolassa palvelukseen astuu tänään 142 alokasta. Joukossa on 9 naista.

Koronavirustilanne vaikuttaa edelleen myös asepalvelustaan suorittavien arkeen. Käsidesit ja kasvomaskit ovat käytössä ensimmäisestä palveluspäivästä lähtien.

– Kenttäsairaanhoitajat antavat alokkaille oppitunnin heti palveluksen aluksi siitä, miten jokaisen tulee suojautua koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi, tuore komppanian päällikkö Ville Juvonen kertoo.

Komppaniassa korostetaan henkilökohtaista hygieniaa ja käytetään kasvomaskeja. Toiminnalla pyritään siihen, ettei yksi mahdollinen sairastuminen laittaisi koko porukkaa karanteeniin.

Puolustusvoimilla käytössä 2+2+2-malli

Puolustusvoimilla on edelleen käytössä malli, joissa suurten joukko-osastojen väki jaetaan kolmeen eri osaan eli kuplaan. Kuplat vuorottelevat kahden viikon jaksoissa kasarmilla, erillismajoituksessa ja lomalla, eivätkä kohtaa toisiaan.

Onttolan pienehkössä rajajääkärikomppaniassa osastointia ei kuitenkaan pystytä tai ole tarpeen samassa mittakaavassa järjestää.

– Tilat ovat pienet ja käytössä on vain yksi rakennus, joten osastointi ei ole järkevästi toteutettavissa. Kun aliupseerikurssi alkaa, sen jälkeen he toimivat erillään, mutta aluksi kaikki ovat yhtä osastoa. Tosin kaikkien yhteen kokoontumisia pyrimme välttämään.

Juvonen sanoo, että komppaniassa on aiemmin todettu joitakin altistumisia koronavirukselle, mutta tartunnoilta on onneksi vältytty.

Uusi komppanian päällikkö innolla haasteita päin

Pohjois-Karjalan Rajavartioston rajajääkärikomppanian päällikkö vaihtui vuodenvaihteessa. Kapteeni Ville Juvonen siirtyi tehtävään luontevasti komppanian varapäällikön hommista.

– Onhan päälliköllä iso vastuu, mutta haasteita sitä on haettukin. Innolla odotan alokkaiden koulutuksen alkamista, että pääsemme kouluttamaan heistä suorituskykyisiä joukkoja.

Rajajääkärikomppanian varapäällikön tehtävässä aloitti 1.1.2021 yliluutnantti Mikko Nylund.