Hyppää sisältöön

Uudet alokkaat astuvat Panssariprikaatin palvelukseen porrastetulla aikataululla

Panssariprikaatissa aloittaa maanantaina varusmiespalveluksensa kaikkiaan 1 450 alokasta.

Tuvat täyttyvät jälleen maanantaina myös maamme muissa varuskunnissa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Puolustusvoimat (siirryt toiseen palveluun) on ohjeistanut uusia alokkaita koronatilanteen johdosta. Esimerkiksi Hattulassa toimiva Panssariprikaati on porrastanut palvelukseen astuvien saapumisajat eri koulutusosastojen välillä.

– Tällä tavoin vältetään tarpeettomat kontaktit eri osastoihin tulevien alokkaiden välillä, sanoo prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Janne Hakaniemi.

  • Osasto A suositeltu saapuminen kello 10.00–11.30
  • Osasto B suositeltu saapuminen kello 11.30–13.00
  • Osasto C suositeltu saapuminen kello 13.00–15.00
  • Osasto D suositeltu saapuminen kello 09.00–10.00

– Tässä on taustalla se, että muodostetaan jatkossa nämä nytkin voimassa olevat kolme koulutusosastoa, jotka sitten toteuttavat tätä 2+2+2 -koulutusjärjestelyä. Parisen viikkoa annetaan koulutusta täällä kasarmialueella, parisen viikkoa lähiharjoitusalueella ja parisen viikkoa alokkaat ovat pmp-vapaalla. Tätä pohjustetaan jo tämän aloituspäivän porrastuksella.

Puolustusvoimien ohjeiden mukaan palveluksen saa aloittaa vain terveenä. Panssariprikaatissa on pärjätty kohtuullisen hyvin korona-aikana.

– Kaikessa toiminnassa pyritään säilyttämään turvalliset etäisyydet, missä se suinkin mahdollista on. Perustoimintaan kuten käsien pesuun, käsidesin käyttöön, kasvomaskien käyttöön panostetaan ja varaudutaan monella tapaa.

– Lisäksi olemme tehneet tämän jaon näihin koulutusosastoihin. Siinä on keskeistä se, että nämä osastot eivät ole käytännössä ollenkaan toistensa kanssa tekemisissä. Tämä on koettu hyväksi toimintamalliksi, sanoo esikuntapäällikkö Janne Hakaniemi.

Myös kasarmimajoituksessa on otettu huomioon turvavälit. Parolannummella on otettu muun muassa muita tiloja kasarmeista käyttöön ja näin pyritään pitämään etäisyyksiä. Tosin oman koulutusosaston sisällä ollaan Hakaniemen mukaan välillä varsin tiiviisti yhdessä, esimerkiksi maastossa teltassa yövyttäessä.

Lomilta palataan terveenä

Hakaniemi muistuttaa, että myös lomilta palaamisessa on omat ohjeensa.

– Mikäli on koronaoireinen henkilö, niin hän ottaa ensin puhelimella yhteyttä tänne omaan yksikköönsä ja hän saa ohjeet jatkotoimenpiteistä. Tarkoitus on se, että lievästi oireisena eli sairaana ei tulla varuskunnan alueelle.

Panssariprikaatissa aloittaa maanantaina varusmiespalveluksensa kaikkiaan 1 450 alokasta, joista noin viisikymmentä on naisia.

Esikuntapäällikkö Janne Hakaniemi muistuttaa vielä, että kaikkien palvelukseen määrättyjen on saavuttava kasarmille viimeistään kello 16.