Hyppää sisältöön

Potilasvahingot laskussa Keski-Pohjanmaalla

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Korvattavat potilasvahingot ovat vähentyneet selvästi Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä viime vuosina. Vuonna 2014 sairaanhoitopiiri maksoi korvauksia yli 40 prosentissa ilmoitetuista vahingoista. Vuonna 2020 määrä on runsaat 23 prosenttia.

Eniten potilasvahingot ovat vähentyneet kirurgiassa, jossa on keskitytty ennalta ehkäisyyn ja leikkausten jälkeiseen palautekeskusteluun. Tämä on vähentänyt muun muassa infektioita ja mekaanisia komplikaatioita, kuten keinonivelen lähtemistä pois paikoiltaan.

Kirurgian ylilääkäri Annukka Kuusion mukaan potilasvahinkojen vähentämisessä kysymys on vuosien työstä. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta tarkoitus on oppia virheistä, poistaa riskitekijät taustalta ja tehdä sen, mitä pystyy.

– Yhtään proteesia ei esimerkiksi leikata, jos potilaalla ei ole hammaslääkäritodistusta. Ennen leikkausta tarkistetaan myös nivushaavat, varvasvälihaavat, pissatulehdukset. Eikä yhtään katsota läpi sormien, jos potilaalla on vaikka varvasvälihaava vaan siirretään leikkauksen ajankohtaa. Koko ajan ollaan siis tarkempia.