Hyppää sisältöön

Britannian ero Euroopan unionista astui lopullisesti voimaan

Erosopimuksen pitkään kestänyt sorvaaminen saatiin päätökseen juuri ennen vuodenvaihdetta.

EU:n lippu roikkui Lontoossa päivää ennen brexit-siirtymäajan loppumista eli vuoden 2020 viimeisenä päivänä. Kuva: AFP

Britannian ero Euroopan unionista on astunut lopullisesti voimaan. Brexitin siirtymäkausi päättyi puoliltaöin Keski-Euroopan aikaa eli kello yhdeltätoista illalla Britanniassa ja kello yksi yöllä Suomessa.

Muodollisesti Britannia jätti unionin jo yksitoista kuukautta sitten, mutta vasta nyt päättyi muun muassa ihmisten ja palveluiden vapaa liikkuvuus Britannian ja 27 EU-maan välillä.

Brexit-arki merkitsee muutoksia esimerkiksi rajamuodollisuuksiin, työlupiin ja lisääntyvään byrokratiaan.

Britannian ja EU:n uutta kauppasuhdetta määrittelevä sopimus sai lainvoiman viime tingassa eli torstain vastaisena yönä.

Britannia liittyi EU:n edeltäjän Euroopan talousyhteisön EEC:n jäseneksi vuoden 1973 alussa.

Brexit-kansanäänestyksen lopputulos selvisi juhannuksena 2016, kun noin 52 prosenttia äänestäneistä kannatti EU-eroa.

Pääministeri Theresa May käynnisti keväällä 2017 muodollisesti eroprosessin, joka olisi pitänyt saada EU:n perussopimuksen mukaisesti päätökseen kahden vuoden aikana.

Erosopimus syntyikin marraskuussa 2018, mutta se ei kelvannut Britannian parlamentille, joka äänesti sopimuksen nurin kaikkiaan kolme kertaa.

Tämän jälkeenkään ei asia edennyt kovin rivakasti saati mutkattomasti, ja viime vaiheissa pakkaa sekoitti koronapandemia.

Lopulta uusi, alkuperäisiä suunnitelmia suppeampi kauppasopimus syntyi jouluaattona ja sai lainvoiman juuri vuodenvaihteen alla, kun kuningatar Elisabet vahvisti sopimuksen allekirjoituksellaan.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon otti kantaa EU-eroon viestipalvelu Twitterissä ja sanoi, että Skotlanti aikoo palata Euroopan unioniin.

– Skotlanti palaa pian, Eurooppa. Pitäkää valot päällä siihen asti, Sturgeon sanoi.

Skotlannin itsenäistyminen on saanut lisää kannatusta osin Britannian EU-eron ja osin Britannian koronatilanteen vuoksi. Sturgeon sanoo Skotlannin itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen toteutuvan vuoden 2022 aikana.

Aiheesta lisää:

.
.