Hyppää sisältöön

Ensimmäinen kuolonuhri löydetty Norjan maanvyöryalueella – Ilmasta kuvattu video näyttää vyöryalueen laajuuden

Yhdeksän ihmistä on yhä kateissa Gjerdrumin keskiviikkoisen maanvyöryn jäljiltä.

Kännykkävideo näyttää Norjan maanvyöryalueen. Kuvaaja: Ørjan Nerland / NGI
Kännykkävideo näyttää Norjan maanvyöryalueen. Kuvaaja: Ørjan Nerland / NGI

Pelastajat ovat lopettaneet eloonjääneiden etsinnät tältä päivältä Gjerdrumin maanvyöryalueella Norjassa.

Etsinnät jatkuvat kuitenkin helikoptereilla, lämpökameroilla ja drooneilla pimeän ajan, ja pelastajat jatkavat etsintöjä jalkaisin huomenna aamulla.

Poliisi kertoi klo 16, että etsinnöissä on löydetty yksi kuolonuhri.

Yhdeksän ihmistä on edelleen kateissa.

Pelastushenkilökunta kertoi uskovansa, että eloonjääneitä on vielä mahdollista pelastaa.

Pelastajien oli määrä edetä 700 metriä pitkälle ja 300 metriä leveälle vyöryalueelle turvallisemmalta puolelta, eli lännestä päin.

– Aiomme mennä vaara-alueen alempaan osaan ja tutkia taloja, joihin on mahdollista mennä sisälle. Operaatiossa on tietty riski, mutta teemme sen NVE:n [Norjan vesivarojen ja energiavirasto] analyysien perusteella, poliisioperaatiota johtava Roy Alkvist kertoi lehdistötilaisuudessa aamupäivällä.

Gjerdrumin maanvyöryaluetta 31. joulukuuta. Norjan vesi- ja energiaministeriön kuva. Kuva: Jaran Wasrud / NVE

Kello 13 Suomen aikaa operaation johtaja kertoi, että pelastajat ovat alueella. Operaatio oli alkanut noin puoli tuntia aiemmin. Tarkoituksena oli ensivaiheessa tutkia 1–2 taloa.

Vyöryalueelle fyysisesti meneminen on aiemmin arvioitu liian vaaralliseksi. Savinen maaperä on hyvin epävakaa. Siksi etsintöjä on tehty helikoptereilla, lämpökameroilla ja drooneilla.

Alkvist kertoi kello 17:30 Suomen aikaa, että pelastushenkilöiden tekemät etsinnät ovat loppuneet tältä päivältä, ja että etsintöjä jatketaan ilmasta käsin illan ja yön ajan.

Lähellä Askin taajamaa Gjerdrumissa sattuneen maanvyöryn jälkeen sadat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Alkuperäinen vyörymäalue oli noin 20 hehtaaria, mutta alueen reunoilla on tapahtunut uusia sortumia. Evakuointialueen tarkat rajat eivät näy kartassa. Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle, Tanja Ylitalo / Yle

Edelleen pelastusoperaatio

Maanvyöryalueelle on lähetetty ruotsalaisia pelastajia ja norjalaisia koiraohjaajia. Ruotsalainen Usar-joukko on erikoistunut etsintä- ja pelastusoperaatioihin maanvyöryissä ja romahtaneissa rakennuksissa.

Kaivuutöitä vyöryalueella ei tehdä. Pelastajat toivovat kuitenkin löytävänsä taloista eloonjääneitä.

– Tämä on edelleen pelastusoperaatio, poliisin operatiivinen johtaja Roy Alkvist vakuutti iltapäivän lehdistötilaisuudessa.

Eilen torstaina alueelta löydettiin koira hyvässä kunnossa.

Kuva on otettu lounaasta ja näyttää koko maanvyöryalueen laajuuden. Norjan vesi- ja energiaministeriön kuva uudenvuodenaatolta. Kuva: Jaran Wasrud / NVE

Gjerdrumiin on tuotu Norjan puolustusvoimien siltapanssarivaunu, jonka silta on 26 metriä pitkä. Operaation johtaja kertoi aiemmin, että sitä käytettäisiin pelastajien apuna. Iltapäivällä hän perui tiedon.

Siltapanssarivaunu on raskas, joten se lisää uusien vyöryjen riskiä. Ajoneuvo painaa 50 tonnia. Vyöryalueelle johtavaa tietä on vahvistettu soralla ja kivellä, jotta se kestäisi ajoneuvon painon.

Poliisi: Alueella on ihmisiä

Poliisi on kertonut NRK:lle pitävänsä melko varmana, että vyöryalueella on ihmisiä. Heitä voi olla enemmän tai vähemmän kuin ne, joiden tiedetään olevan kateissa.

Alueella on kylmää, ja siellä sataa runsaasti lunta, mutta asiantuntijoiden arvion mukaan talojen raunioissa voi elää useita vuorokausia – mikäli niissä riittää happea.

Ilotulitusraketit valaisivat Gjerdrumin maanvyöryaluetta keskiyöllä. Kuva: Jil Yngland / EPA

Alueelta evakuoitiin torstaina vielä 46 ihmistä 14 talosta, kun maaperässä havaittiin uusia halkeamia. Kaikkiaan tuhat ihmistä on evakuoitu kodeistaan, eikä lisäevakuointien mahdollisuutta ole suljettu pois.

Maanvyöry tuhosi suuren määrän rakennuksia Oslon koillispuolella sijaitsevan Gjerdrumin kunnan Askissa keskiviikkoaamuna. Onnettomuusalue on vanhaa merenpohjaa, ja maan alla on savikerroksia.

Lue lisää:

.
.