Etiopialainen ihmisoikeusjärjestö: Hallituksen turvallisuusjoukot surmanneet kymmeniä ihmisiä kesän aikana

Etiopian ihmisoikeuskomission raportti kertoo etnisen ja uskonnollisen väkivallan lisääntymisestä Etiopiassa.

Vuoden 2019 rauhanobelisti Abiy Ahmed parlamentin istunnossa marraskuussa 2020. Kuva: . EPA-EFE/STR

Uudenvuodenaattona julkaistu Ethiopian Human Rights Commission-järjestön ihmisoikeusraportti (siirryt toiseen palveluun) pitää Etiopian turvallisuusjoukkoja vastuullisina ainakin 75 ihmisen kuolemasta viime kesänä.

Väkivaltaisuudet puhkesivat kesä- ja heinäkuussa läntisessä Etiopiassa.

Levottomuuksien taustalla oli osittain laulaja Hachalu Hundessan surma.Aktivisti oli ollut näkyvä hahmo hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa ennen pääministeri Ahmedin virkakautta.

Veriteko käynnisti raportin mukaan viikkojen väkivallankierteen. Ihmisiä tapettiin viidakkoveitsillä, kivillä ja teräspampuilla. Taloja poltettiin ja omaisuutta tuhottiin.

Yli 6 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa ja ainakin 900 kiinteistöä ryövättiin tai tuhottiin, kertoo raportti. Usein hyökkäilyn kohteina olivat amharoihin kuuluvat ihmiset tai Etiopian ortodoksikristityt.

Muslimit ja kristityt ovat eläneet Etiopiassa sovussa, mutta radikaali islam on lisännyt uskonnollisia jännitteitä. Ääriryhmiä tulee erityisesti Somalian ja Sudanin puolelta.

Ihmisoikeusrikkomuksia myös Tigrayssa

Raportin mukaan kuolemantapaukset sattuivat ennen syksyllä alkanutta pohjoiseen Tigrayhyn suuntautunutta hallituksen sotilasoperaatiota.

Tigrayssa vastustetaan keskushallinnon lisääntynyttä valtaa ja alueelta on paennut joukoittain ihmisiä.

Turvallisuusjoukkoja epäillään ihmisoikeusrikkomuksista myös Tigrayssa.

Sekasorron lisääntyminen 110 miljoonan asukkaan maassa on ollut takaisku Nobelin rauhanpalkinnon saaneen pääministeri Abiy Ahmedin uudistuspyrkimyksille.

Pääministerin kanslia ei ole kommentoinut ihmisoikeuskomission raporttia.

Lue myös: