Hyppää sisältöön

Dagens Nyheter: Ericssonin toimitusjohtaja painosti hallitusta ja uhkasi yhtiön lähtevän Ruotsista, jos Huawein porttikielto jää voimaan

Yhtiö pelkää ongelmia tärkeillä Kiinan markkinoilla.

Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm. Kuva: AOP

Kiinalaisille verkkoyhtiöille määrätty kielto osallistua Ruotsin 5g-verkkojen rakentamiseen on herättänyt huolta verkkoyhtiö Ericssonin johdossa. Yhtiö pelkää seuraamuksia tärkeillä Kiinan markkinoilla ja aloitti syksyllä painostuskampanjan hallitusta vastaan, kirjoittaa Dagens Nyheter. (siirryt toiseen palveluun)

Lehden mukaan Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm lähetti kauppaministeri Anna Hallbergille tekstiviestejä, joissa hän uhkasi yhtiön lähtevän Ruotsista, ellei Huawein ja ZTE:n porttikieltoa peruta.

– Toivon edelleen apua Ruotsilta ja että läsnäoloamme maassa arvostetaan, Ekholm kirjoitti yhdessä viestissään.

Hallbergin mukaan hallitus ei voinut puuttua asiaan, koska päätöksen teki suojelupoliisi Säpon ja puolustusvoimien suosituksen perusteella Ruotsin posti- ja telehallitus PTS. Ekholmin sävy muuttui kärjekkäämmäksi.

– Hei Anna, arvostan tekemäänne työtä, mutta juuri nyt näyttää siltä, että Ruotsi on Ericssonille erittäin huono maa, hän kirjoitti.

PTS:n päätöksestä kerrottiin lokakuussa, mutta sen toimeenpano pantiin väliaikaisesti jäihin, kun Huawei valitti siitä. Tuomioistuin päätti marraskuussa, että Ruotsiin suunniteltu 5g-taajuuksien huutokauppa voidaan järjestää tammikuussa, vaikka valituksen käsittely on yhä kesken.

Isot rahat pelissä

Ericssonilla on Kiinan 5g-markkinasta noin kymmenen prosentin osuus, ja yhtiö on lisäksi vahvasti riippuvainen kiinalaisista alihankkijoista. Kiinan suurlähettiläs sanoi syksyllä, että kiinalaisyhtiöiden rajaaminen pois Ruotsin 5g-verkoista saa kielteisiä seurauksia Ericssonin toiminnalle Kiinassa.

Ekholm on julkisuudessa ollut hyvin maltillinen kommentoidessaan PTS:n päätöstä, mutta vaati tekstiviesteissään hallitusta tarttumaan toimiin ja muuttamaan viranomaisen päätöksen.

Ericssonin työllistää Ruotsissa noin 13 000 ihmistä.

Huaweille useissa länsimaissa määrättyjä porttikieltoa on perusteltu yhtiön läheisillä suhteilla Kiinan armeijaan. Yhtiö on järjestelmällisesti torjunut syytökset, että se vuotaisi tietoja Kiinaan.