1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finnair

Toistakymmentä matkustajaa käännytettiin Finnairin Amsterdamin-lennolta – Hollanti vaatii negatiivista koronatestiä, mutta suomenkielinen asiakirja ei kelpaa

Finnairin viestintäjohtaja toteaa, että tapaus on matkustajien kannalta varsin ikävä, mutta lentoyhtiöiden on noudatettava kansainvälisten viranomaisten määräyksiä.

Finnair
Hki Vantaa Lentokenttä
Suomenkielinen asiakirja tai tekstiviestillä osoitettu negatiivinen testitulos eivät Hollannin-koneeseen noustessa kelpaa.Mohamed El bouari / Yle

Alankomaihin matkaava matkustajaryhmä koki perjantaina Helsinki-Vantaan lentokentällä ikävän yllätyksen. Lähtöportille saakka ehtineet matkustajat käännytettiin riittämättömien koronatestiasiakirjojen vuoksi.

Amsterdamiin lähdössä olleesta Finnairin koneesta käännytettiin toistakymmentä matkustajaa.

Alankomaat, kuten monet muutkin valtiot, ovat alkaneeet vaatia maahan saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta. Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että Alankomaihin matkaavilta on 29. 12. lähtien vaadittu koronatestitulos englannin-, saksan-, ranskan-, hollannin- tai espanjankielisenä.

– Todistuksen kielivaatimus tuli osalle matkustajista yllätyksenä.

Finnair: Matkustajalla velvollisuus huolehtia asiakirjoista

Suomenkielinen asiakirja tai tekstiviestillä osoitettu negatiivinen testitulos eivät koneeseen noustessa kelpaa. Tallqvistin mukaan matkustajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että tarvittavat asiakirjat löytyvät.

Tallqvist myöntää, että matkustajilta vaaditaan tällä hetkellä paljon tarkkaavaisuutta, koska eri mailla on omat vaatimuksensa ja ne ovat myös muuttuneet ajoittain nopeasti.

Tallqvistin mukaan parhaiten tiedot vaadittavista asiakirjoista saa kunkin maan viranomaisten verkkosivuilta.

– Ohjaamme omilta nettisivuiltamme kunkin maan viranomaisen sivuille, koska siellä on aina ajantasainen tieto.

Finnairin viestintäjohtaja toteaa, että tapaus on matkustajien kannalta varsin ikävä, mutta lentoyhtiöiden on noudatettava kansainvälisten viranomaisten määräyksiä.

– Ilman kaikkia vaadittavia asiakirjoja emme valitettavasti voi koneeseen ottaa, Tallqvist sanoo.

Lehtonen: Maahantuloon vaadittavia todistuksia totuttu tekemään

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan julkinen terveydenhoito on tottunut Suomessa tuottamaan erilaisia maahantuloon liittyviä terveystodistuksia.

Hänen mukaansa ainakin Husissa on tehty englannin- ja venäjänkielisiä todistuksia matkailijoita varten, eikä siinä ole ollut ongelmaa.

– Toki julkiselle puolelle näytteenoton ajanvarausvalikoissa ei välttämättä ainakaan kaikkialla ole mahdollisuutta, että voisi matkaa varten erikseen todistusta hakea, mutta jo testissä on käynyt niin kyllä siitä todistuksen myös saa ja sen saa myös englanninkielisenä, Lehtonen sanoo.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi