1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Yksinäinen saari

Britit seisovat nyt eri jonossa muun Euroopan kanssa.

Jotain sentään säilyi ennallaan. Olutpintti maksaa saman kuin ennenkin, keskimäärin vähän yli neljä euroa.

Koronan kurittamat pubinomistajat toivovat hallituksen laskevan alkoholin arvonlisäveroa, kuten brexitin kannattajat ovat lupailleet.

Lontoo katsoo nyt sisäänpäin. Kun unionista tulleita työntekijöitä on lähtenyt, työvoimapulaa on esimerkiksi palvelu- ja majoitusalalla.

Liikenne on vasta vilkastumassa juhlakauden jälkeen, mutta esimerkiksi tuoreista elintarvikkeista on vajausta ja lasteja on käännytetty puutteellisten asiakirjojen vuoksi.

Britanniasta tulossa olleita kalaeriä pilaantui viime viikolla, kun tarkastukset pidensivät elintarvikkeiden jakeluaikoja.

Myös kuljettajien eväitä saatetaan takavarikoida. Maito- ja lihatuotteiden matkustajatuonti unioniin on kielletty. Lemmikkieläimiltä vaaditaan mikrosiru ja rabiestodistus.

EU:lla on kymmeniä kauppasopimuksia noin 70:n unionin ulkopuolisen maan kanssa. Jatkossa Britannia neuvottelee sopimuksia kahdenvälisesti.

EU on ollut Britannian tärkein kauppakumppani, sillä yli 45 prosenttia viennistä menee unioniin. Rolls Royce on brittiläisen autoteollisuuden ylpeys.

Autojen valmistuskustannukset nousevat, sillä ulkomailta tuotavat ajoneuvojen osat ovat kalliimpia brexitin jälkeen.

Yksi Yhdistyneen kuningaskunnan haasteista on Pohjois-Irlannin rauhankehityksen turvaaminen.

Sotaisat muraalit muistuttavat Britannia-mielisten unionistien ja katolisten Irlannin yhdistymistä ajavien tasavaltalaisten vihanpidosta.

Skotlannin kansallispuolue SNP vaatii hallitukselta miljardikorvauksia brexitin aiheuttamien liiketoiminnan häiriöiden vuoksi.

Brexit on heikentänyt kuningaskunnan yhtenäisyyttä. Vauraassa Skotlannissa itsenäistymispyrkimysten odotetaan vahvistuvan entisestään.

Konservatiivipääministeri Boris Johnson on halukas jatkamaan tehtävässään myös brexitin jälkeen. Laaja mielipidekysely arvioi vuodenvaihteessa puolueen saavan murskatappion, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Jalkapallo sentään säilyy brittien suosikkilajina. Stadion oli talvinen ja tyhjä West Bromwichissa vuodenvaihteessa ennen Albionin ja Arsenalin ottelua.

Tekijät

Erja Tuomaala

Lähteet

  • Kuvat: EPA
  • Video: Reuters
  • Lähteet: BBC, The Guardian

Julkaistu 12.1.

Lue seuraavaksi