Hyppää sisältöön

Norjassa löydettiin neljäs kuolonuhri maanvyöryn jäljiltä – kuusi ihmistä on vielä kateissa

Etsijät pitävät elossa olevien löytämistä vielä mahdollisena.

Poliisin helikopteri maanvyörymän laidalla.
Helikopterista kuvattu kännykkävideo näyttää Gjerdrumin maanvyöryalueen Norjassa. Alue on noin 700 metriä pitkä ja 300 metriä leveä. Kuvaaja: Ørjan Nerland / NGI

Norjan Gjerdrumin maanvyörymän jäljiltä on löydetty yhteensä neljä kuolonuhria, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Kolme uhreista löydettiin lauantain aikana, yksi perjantaina.

Lauantain kuolonuhrit löydettiin NRK:n mukaan kaikki samasta rakennuksesta. Perjaintaina löytynyt uhri oli myös rakennuksen sisällä.

Alueelle on raivattu turvallinen tie, jota noin 30 hengen suuruinen pelastajajoukko on käyttänyt. Työ on tehtävä hyvin varovasti, koska uusien vyöryjen riski on jatkuvasti olemassa.

Etsintöjä on tehty koirapartioiden avulla. Gjerdrumiin on tulossa Yhdysvalloista lisää koiria, jotka on koulutettu etsimään esimerkiksi romahtaneisiin rakennuksiin tai tunneleihin loukkuun jääneitä ihmisiä. Aluetta on käyty läpi myös lämpökameroin ja lennokein, mutta kadonneista ei ole saatu uusia havaintoja.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä tapahtui myös uusi, pienempi maanvyöry. Poliisipäällikkö Knut Hammer kertoi NRK:lle lauantaina, että pelastustyö on erittäin vaativaa ja vaarallista.

Petollisten maamassojen päälle on asetettu paksuja styrox-levyjä, joiden päällä pelastajat kulkevat. Myöhemmin Norjan asevoimilta on saatavissa järeämpää kalustoa, kertoo norjalainen VG-lehti. (siirryt toiseen palveluun) Pelastushenkilöstö yrittää laajentaa turvallista pelastusaluetta.

– Onnistuimme muun muassa pääsemään sisälle pariin autoon, mutta niistä ei löytynyt mitään. Jatkamme kuitenkin etsintöjä niin pitkään kuin mahdollista, sanoi poliisioperaatiota johtava Roy Alkvist.

Ala, joka on jäänyt romahtaneen maamassan alle on 700 metriä pitkä ja 300 metriä leveä. Ala vastaa siis noin 25 täysimittaista jalkapallokenttää.

Lähellä Askin taajamaa Gjerdrumissa sattuneen maanvyöryn jälkeen sadat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Alkuperäinen vyörymäalue oli noin 20 hehtaaria, mutta alueen reunoilla on tapahtunut uusia sortumia. Evakuointialueen tarkat rajat eivät näy kartassa. Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle, Tanja Ylitalo / Yle

Kadonneiden nimet julki

Pelastajat pitävät mahdollisena, että ainakin joku kadonneista olisi yhä elossa. Edellytys on, että jos henkilö on jäänyt maanvyöryn alle, hänen on oltava jonkinlaisessa kammiossa, jossa on saatavilla ilmaa.

– Luonnonvoimat ja aika eivät ole puolellamme. Olemme kuitenkin rajanneet alueen, josta voi löytyä ilmataskuja, ja sinne keskitämme nyt työmme, sanoi puolestaan poliisin edustaja Ida Melbo Øystese lauantaina päivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Gjerdrumin onnettomuuden jäljiltä on edelleen kateissa kuusi ihmistä.

Gjerdrumin maanvyöryaluetta 31. joulukuuta. Norjan vesi- ja energiaministeriön kuva. Kuva: Jaran Wasrud / NVE

Vastaavaa ei ole koettu yli sataan vuoteen

Maanvyöry tapahtui Gjerdrumin kunnassa Oslon lähistöllä aikaisin keskiviikkoaamuna.

Alueelta on evakuoitu ainakin satoja ihmisiä, mutta evakuointitarpeessa olevia ihmisiä arvioitiin tuoreeltaan olevan pitkälti toistatuhatta. Kymmenen ihmisen on kerrottu loukkaantuneen vyöryssä, yhden heistä vakavasti. Taloja on tuhoutunut alle 30.

Norjan poliisin mukaan Gjerdrumista Nannestadiin johtava valtatie on jälleen avattu. Se ehti olla kiinni keskiviikosta saakka.

Kuva on otettu lounaasta ja näyttää koko maanvyöryalueen laajuuden. Norjan vesi- ja energiaministeriön kuva uudenvuodenaatolta. Kuva: Jaran Wasrud / NVE

Norjan vesi- ja energiaviraston (NVE) edustajan Toril Hofshagenin mukaan näin suuri maanvyöry on erittäin harvinainen.

– Tällaista ei ole sattunut sitten vuoden 1893 Norjassa. Uusia evakuointeja ei kuitenkaan toistaiseksi tarvita, eikä muualla Norjassa tarvitse pelätä vastaavaa, vakuutti Hofshagen.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) jopa 110 000 norjalaista asuu alueella, jossa on samanlainen savipohja kuin sortuma-alueella. Norjan vesi- ja energiaviraston mukaan tämä ei kuitenkaan ole vaarallista.

Ruotsista paikalle lähetetty etsijäryhmä on lähtenyt kotimatkalle sen jälkeen kun se saatiin korvattua norjalaisella ryhmällä.