1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Jyväskylässä koronatestaajat jalkautuivat pubiin – paikkaan liitetty useampi epäselvä tartuntaketju, jotka haluttiin jäljittää

Jyväskyläläisessa Club & Pub Onnissa testattiin perjantai-iltana noin 30 asiakasta.

Koronatestaus
Korona testausta Meilahden drive-in asemalla.
Testitulokset valmistuvat aikaisintaan sunnuntaina. Kuvituskuva.Sasha Silvala / Yle

Jyväskylässä otettiin perjantaina käyttöön poikkeukselliset keinot koronavirustartuntojen jäljityksessä, kun kaupunki jalkautui tekemään koronatestejä paikalliseen Club & Pub Onni -ravintolaan. Kyseiseen pubiin on joulukuussa liitetty useampi epäselvä tartuntaketju, jonka vuoksi kaupunki halusi helpottaa testaukseen menoa mahdollisesti altistuneille asiakkaille.

Pubissa tehtävästä koronatestauksesta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä tuli jäljittäjille mieleen, koska tähän pubiin on liitetty useampi vähän epäselväksi jäänyt tartunta viimeisen kuukauden aikana. Nyt tietoomme tuli, että siellä on 27. joulukuuta altistunut isompi joukko asiakkaita, joita ei kuitenkaan pystytty sitten tarkemmin tunnistamaan eikä tavoittamaan. Sen vuoksi päädyimme tällaiseen ratkaisuun, Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo.

Tuukkasen mukaan perjantaina testattiin vajaa kolmekymmentä asiakasta. Testitulokset valmistuvat aikaisintaan sunnuntaina.

Jyväskylässä on aiemmin pandemian aikana tehty liikkuvaa testausta esimerkiksi erilaisissa hoitolaitoksissa. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun testaus päätettiin viedä ravintolatiloihin.

Tuukkasen mukaan vielä ei ole suunnitteilla vastaavan tempauksen järjestämistä uudestaan. Se on kuitenkin hänen mukaansa mahdollista, mikäli samanlainen tilanne ilmenee uudestaan, eli yhteen tiettyyn paikkaan yhdistetään useita selvittämättömiä tartuntoja.

– Ei tästä nyt varmaan mitään rutiinia tule, hän kuitenkin lisää.

Jyväskylässä todettiin viikolla 52 kaikkiaan 48 tartuntaa. Myös tällä viikolla kaupungissa todettaneen vastaava määrä uusia tartuntoja, sillä torstaihin mennessä tartuntoja oli raportoitu jo 36.

Juomatarjousta testissä käyneille ei pidetty sopivana

Tuukkanen kehuu yhteistyön sujuneen hyvin kaupungin ja Pub & Club Onni -ravintolan välillä. Kaupungin näkökulmasta yksi ylilyönti kuitenkin sattui, kun pubi mainosti tarjoavansa testissä kävijöille ison oluen alennettun hintaan.

– Uskon, että heillä oli ihan hyvä tarkoitus, mutta se ei ollut meidän mielestämme sopiva tapa markkinoida [testausta] asiakkaille.

Tuukkasen mukaan tarjous voisi pahimmassa tapauksessa houkutella paikalle myös oireellisia henkilöitä, joka taas altistaisi lisää ihmisiä virukselle.

Kaupungilla oli vaikeuksia tavoittaa ravintola etukäteen ja informoida heitä testauksesta. Tästä huolimatta tieto testauksesta oli kuitenkin Tuukkasen mukaan saavuttanut ravintolan, sillä testaajia oli osattu odottaa paikalle perjantai-iltana.

– Yritettiin kyllä kertoa etukäteen, ja kyllä tieto oli ilmeisesti saavuttanut ravintolan median kautta.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomessa

THL: Jyväskylässä viisi uutta koronatartuntaa, Keuruu ylitti tartunnoissa raportointikynnyksen – luvut eivät kerro koko totuutta

Katso, missä maissa tartuntojen kasvu on juuri nyt suurinta – grafiikka näyttää maailman ja Suomen tilanteen

Lue seuraavaksi