1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain republikaaninen puolue

Republikaanipoliitikkojen viime hetken yritys aloittaa uusi ääntenlaskenta raivostuttaa jo oman puolueenkin edustajia – "Törkeä juoni"

Republikaanit yrittävät vaikuttaa tilaisuuteen, jossa vaalitulos julistetaan.

Yhdysvaltain republikaaninen puolue
Republikaanisenaattori Ted Cruz.
Republikaanisenaattori Ted Cruz.Olivier Douliery / EPA

Joukko Yhdysvaltain republikaanipuolueen senaattoreita yrittää haastaa demokraattien Joe Bidenin vaalivoiton viime hetkellä. Kongressin molemmat kamarit, senaatti ja edustajainhuone, kokoontuvat keskiviikkona yhteisistuntoon, jossa vaalin tulos on määrä julistaa.

Ainakin 11 senaattoria ilmoittaa tukevansa aloitetta, jonka mukaan "kyseenalaisten osavaltioden" vaalitulokset hylätään ja niissä järjestettäisiin pikainen äänten uudelleenlasku. Kyseessä olisivat ne muutamat vaa'ankieliosavaltiot, joissa istuva presidentti Donald Trump hävisi niukasti.

Texasin senaattorin Ted Cruzin johtama ryhmä katsoo, että vaalien tuloslaskennassa on ollut paljon epäselvyyksiä, jotka on tarkistettava ennen kuin voittaja julistetaan lopullisesti. Ääntenlasku tehtäisiin kymmenessä päivässä, jolloin se olisi valmis ennen kuin uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta.

Senaattorit uskovat, että uusi ääntenlaskenta toisi vilpin esiin. He korostavat, ettei heidän tarkoituksensa ole muuttaa vaalitulosta.

Presidentti Trump on ilahtunut tukenaan olevien senaattorien toiminnasta. Hän uskoo heidän määränsä kasvavan.

Trump ja monet republikaanit ovat väittäneet jatkuvasti, että vaaleissa olisi tapahtunut vilppiä, joka vei Trumpilta voiton. Mitään todisteita ei ole esitetty, eikä niitä esitetä nytkään.

Trump ja hänen tukijansa ovat nostaneet kaikkiaan noin 60 oikeuskannetta väitettyyn vaalivilppiin liittyen eri oikeusvaltioissa ja myös korkeimmassa oikeudessa. Yhtä lukuunottamatta kaikki kanteet on kumottu tai vedetty pois.

Pennsylvaniassa hänen nostamansa kanne hyväksyttiin, mikä muutti vaalitulosta vajaan sadan äänen verran. Se ei muuttanut Pennsylvanian kokonaistulosta, sillä Biden voitti osavaltion noin 80 000 äänen erolla.

Mitä tapahtuu keskiviikkona?

Yleensä kongressin yhteiskokous vaalivoittajan julistamiseksi on muodollisuus. Varapresidentti Mike Pencen tehtävänä on lukea vaalikollegion ilmoittamat vaalitulokset osavaltioittain.

Kongressin jäsenillä on kuitenkin mahdollisuus haastaa kunkin osavaltion tulos. Tämä tapahtuu siten, että vähintään yksi edustaja kummastakin kamarista ilmoittaa haastavansa tuloksen.

Tämän jälkeen seuraa kahden tunnin neuvottelutauko, jonka jälkeen kongressi kokoontuu päättämään asiasta.

Kapinallisilla republikaaneilla on riittävästi tukea, jotta haastot voidaan tehdä. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) peräti 140 edustajainhuoneen republikaaniedustajaa aikoo tukea haastoja.

Republikaanit hajallaan

Cruzin johtamalla ryhmällä ei kuitenkaan näytä olevan menestymisen mahdollisuuksia ja haasto näyttää jopa repivän puoluetta hajalle.

Kyseenalaistetut vaalitulokset ratkaistaan edustajainhuoneen ja senaatin enemmistön perusteella. Nyt näyttää, että Bidenin vaalivoitolla on tarvittava tuki.

Edustajainhuoneen yhteensä 435 paikasta enemmistö on Bidenia tukevilla demokraateilla. Senaatissa, jossa puolueet ovat lähes tasoissa, monet republikaanit ovat ilmoittaneet, etteivät aio tukea kapinallisryhmää, vaan äänestävät jo vahvistetun ääntenlaskennan mukaisesti.

11 senaattorin tempaus on raivostuttanut osan heidän puoluetovereistaan. Esimerkiksi Utahin senaattori Mitt Romney on kuvannut haastoa "törkeäksi juoneksi, joka vaarantaa demokraattisen valtion".

Senaatin republikaaniryhmän puheenjohtaja Mitch McConnell on sanonut, että edustajat saavat äänestää "omantuntonsa mukaan". Hän ei itse kuitenkaan tue hanketta.

Kongressin puheenjohtajana toimivaan Mike Penceen kohdistuvat nyt valtavat paineet yhtä lailla presidentin kuin hänen oman puolueensa eri ryhmittymien, samoin kuin suuren yleisön taholta.

4.1. klo 10.30 Uutista korjattu: Trumpin ja hänen tukijoidensa nostamien oikeuskanteiden määrä nostettu noin 50:stä noin 60:een. Pennsylvaniassa saavutettu voitto mainittu.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi