1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Maa järisi useita kertoja Kouvolassa aamuyöllä – hätäkeskukseen tuli ilmoituksia tärinöistä ja paukahduksista

Helsingin yliopiston seisomologian instituutti kertoo Twitterissä, että suurin järistys oli alustavasti voimakkuudeltaan kaksi.

maanjäristykset
Kartta Kouvolan maanjäristys.
Benjamin Suomela / Yle

Kouvolassa maa on järissyt useaan otteeseen varhain sunnuntaiaamuna, kertoo Helsingin yliopiston Seismologian instituutti tiedotteessa. Sen mukaan ensimmäinen maanjäristyksistä tapahtui hieman ennen kolmea aamuyöllä. Aamuseitsemään mennessä järistyksiä oli rekisteröity seismisillä asemilla kymmenen.

Hätäkeskukseen tuli aamuviiden jälkeen useita ilmoituksia Korian asuinalueelta asuntojen tärisemisestä ja jonkinlaisista paukahduksen äänistä.

Pelastuslaitos ja poliisi tutkivat asiaa useamman yksikön voimin, mutta mitään varsinaisia järistyksen aiheuttamia onnettomuuksia tai vaaratilanteita ei havaittu.

– Tästä ilmoittaneet kansalaiset kokivat tämän asuntojen värinänä tai tärinänä tai paukahduksen ääninä. Mitään konkreettista ei ole ollut, kuten että olisi halkeamia jossain näkynyt. Täällä Kouvolan alueella on ollut aikaisemminkin silloin tällöin tällaisia järistysten sarjoja, kertoo päivystävä palomestari Asko Rouhiainen.

Tarkempi analyysi tehdään alkavalla viikolla

Helsingin yliopiston Seismologian instituutti kertoi aiemmin aamulla Twitterissä, että havaittuja järistyksiä oli viime yönä ainakin kymmenkunta. Niistä suurin oli alustavasti voimakkuudeltaan kaksi.

Seismologian instituutin mukaan Kaakkois-Suomen rapakivialueella esiintyy maanjäristysparvia, ja yöllinen tapaus saattaa olla uusin. Instituutin mukaan tarkempi analyysi tehdään arkena.

Kouvolassa on ollut vuodesta 2011 eteenpäin vuosittain kymmeniä järistyksiä. Suurin osa on hyvin pieniä tapauksia, mutta muutamasta vuosittain on saatu yleisöhavaintoja. Kouvolan lisäksi aktiivisia alueita ovat Kuusamo ja Tornionjokilaakso.

Seismologian instituutista on arvioitu aiemmin, että Suomessa on vuosittain noin sata maanjäristystä. Suomessa järistykset ovat tyypillisesti voimakkuudeltaan alle 3, eli kyseessä on pieniä maanjäristyksiä tai pientä seismistä toimintaa.

Maanjäristyksessä kallioperässä oleva jännitys purkautuu ja kallio repeää. Yleensä tämä tapahtuu vanhassa siirroksessa, jossa kallioperä on ympäristöään heikompi ja maa pääsee helpommin liikkumaan jatkossakin.

– Rapakivialueella tämä jännitys purkautuu usein, ja pienet järistykset ovat yleisiä, seismologi Tuija Luhta Seismologian instituutista kertoo.

Alkavalla viikolla Seismologinen instituutti pyrkii paikantamaan järistyksen mahdollisimman tarkasti sekä sijainnin että syvyyden puolesta ja arvioimaan, montako minkäkin vahvuista maanjäristystä parveen todella kuului.

– Ja selvitetään siirrostason ratkaisuja, eli mitkä kalliolohkot ovat liikkuneet. Sitten voidaan arvioida, mitä kallioperässä todella tapahtui, Luhta kertoo.

Lue myös:

Järinä tuntui Kouvolan asunnoissa asti – Suomessa on vuosittain jopa sata maanjäristystä

Lue seuraavaksi