Hyppää sisältöön

Etelä-Suomeen satoi jopa 20 senttiä lunta, eikä se sula ihan heti – katso lukijoiden lumikuvat!

Ensi viikko mennään koko maassa pakkassäässä, mutta uusia lumisateita ei juurikaan ole luvassa, kertoo Ylen meteorologi. Katso lukijoiden lähettämät lumikuvat tämän artikkelin lopusta.

Lunta satoi Helsingissä vuorokauden aikana kymmenisen senttiä. Pyöräilijä taiteili Helsinginkadun ja Mannerheimintien risteyksessä aamupäivällä. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Etelä-Suomi sai vihdoinkin lumipeitteen. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan lunta on nyt lähes koko maassa Ahvenanmaata sekä Varsinais-Suomen ja Satakunnan lumettomia lounaisosia lukuunottamatta.

– Esimerksi Helsingissä lunta on satanut kymmenisen senttiä viimeisen vuorokauden aikana.

Lännessä lunta on vähemmän kuin idässä ja eniten sitä löytyy tavanomaiseen tapaan Lapista, Enontekijöltä jo puolisen metriä.

Kuva: Anne Borgström / Yle

Ihan heti lumet eivät ole sulamassa, sillä ensi viikkoa vietetään koko maassa pakkassäässä. Maan eteläosassa on pikkupakkasta, mutta lämpötila voi käydä paikoin nollassa. Maan keskiosassa lämpötila pysyy -5 ja -15 asteen välillä.

– Lapissa lämpötila vaihtelee paljon. Aluksi pakkasta on paikoin 25 astetta, mutta kun tuuli viriää kireät pakkaset hellittävät. Tiistaista alkaen lämpötilat ovat Lapissa 5 ja 15 pakkasasteen välillä.

Kuva: Anne Borgström / Yle

Sää on poutaista, mutta pilvistä. Suuria lumisateita ei ensi viikolla ole luvassa, mutta etelässä sataa ajoittain kevyttä pakkaslunta.

– Aurinko voi näyttäytyä useanakin päivänä, vaikka viikon yleiskuva on melko pilvinen, Borgstöm ennustaa.

Pitkän ajan ennusteet näyttävät tavanomaista kylmempää tammikuuta

Kuva kertoo viikon keskiarvojen poikkeamasta. Kuva: Anne Borgström / Yle

Tammikuun ensimmäinen viikko mennään hyvin lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Borgström kertoo, että pitkän ajan ennusteen mukaan toinen ja kolmas viikko ovat Suomessa tavanomaista kylmempiä.

– Viime tammikuu oli ennätyksellisen leuto maan etelä- ja keskiosissa, joten siihen verrattuna tämän vuoden tammikuusta on tulossa hyvin erilainen.

Pyysimme lukijoilta lumikuvia, jotka julkaisimme tässä artikkelissa. Kiitos kaikille kuvia lähettäneille!

.
.