1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkirikokset

Metsälän murhan uhrin tuttava kertoi surmaillan tapahtumista oikeudessa: "Hän näytti hätäiseltä ja halusi lähteä pois"

Poliisi epäili aluksi murhasta 12:ta henkilöä, mutta käräjäoikeudessa murhasyytteen sai lopulta kolme miestä.

henkirikokset
En källardörr av metall.
MC Apachen kerhotilat sijaitsevat Helsingin Metsälässä.Yle/ Christoffer Gröhn

Helsingin Metsälän paloittelusurman käsittely alkoi tänään 4.1. Helsingin käräjäoikeudessa. Kolmea miestä syytetään 34-vuotiaan miehen murhasta 28.–29. heinäkuuta. Yhtä miestä syytetään avunannosta murhaan.

Syyttäjän mukaan kolme miestä ovat yhdessä murhanneet uhrin MC Apache -nimisen kerhon vuokratiloissa Metsälässä. Miehet olivat kutsuneet uhrin kerholle keskustelemaan huumeisiin liittyvästä riidasta.

Kerhon presidenttiä syytetään avunannosta murhaan, koska hän oli muun muassa päästänyt miehet kerhon takahuoneeseen, jossa uhri surmattiin. Lisäksi hän oli sulkenut takahuoneen oven, kun uhria kidutettiin siellä.

Murhasta syytetyt miehet ovat syntyneet vuosina 1983, 1979 ja 1993. Avunannosta murhaan syytetään vuonna 1974 syntynyttä miestä.

Henkirikos oli erityisen raaka ja julma

Syyttäjän mukaan kerhon viestiryhmässä oli ilmoitettu kerhon jäsenille, että uhri oli tulossa paikalle. "Onko jätkä ongelma? Otanko aseet pois?", oli viestiryhmässä kirjoitettu. Lisäksi ryhmässä oli kirjoitettu, että uhria ei tule päästää kerholta pois.

Syyttäjän mukaan henkirikosta on pidettävä murhana, koska se oli ollut erityisen raaka ja julma. Teko oli kestänyt pitkään, siinä oli käytetty useita eri välineitä ja tekijöitä oli ollut useita. Lisäksi uhria oli estetty poistumasta paikalta.

Uhrilta oli muun muassa leikattu pikkusormi. Lisäksi häntä oli ammuttu ilmakiväärillä eri puolille kehoa. Uhrin lopullinen kuolinsyy oli teräaseen pisto keskivartaloon.

Syyttäjä: Miehet erittäin vaarallisia

Kaikilla murhasta syytetyillä on aiempaa rikoshistoriaa, mikä on syyttäjän mukaan rangaistuksen koventamisperuste.

Syyttäjä vaatii kahdelle murhasta syytetylle mielentilatutkimusta. Syyttäjän mukaan murhasta syytetyt ovat erittäin vaarallisia muiden hengelle ja terveydelle.

Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautista vankeutta murhasta. Syyttäjä vaatii heille yhdistelmärangaistusta, jossa tuomittu on vuoden ajan valvonnassa vapautumisen jälkeen.

Epäillyt kiistävät syyllistyneensä henkirikokseen. He kiistävät myös uhriin kohdistetun väkivallan. Myös kerhon presidentti kiistää avunannon murhaan.

Kerhotilassa ammuttiin toistakin miestä

Yhtä murhasta syytetyistä syytetään myös törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan vuonna 1993 syntynyt mies oli henkirikoksen jälkeen pahoinpidellyt yhden kerhotiloissa olleen vuonna 1988 syntyneen miehen, jotta tämä ei kertoisi teosta.

Syyttäjän mukaan mies oli ampunut pahoinpitelyn uhria ilmakiväärillä polveen ja koittanut poistaa luodin sen jälkeen polvesta pihdeillä. Syytetty kiistää pahoinpitelyn.

Pahoinpitelyn uhria kuultiin tänään oikeudessa. Hän kertoi saapuneensa kerhotilaan yhdessä murhan uhriksi päätyneen kolmekymppisen miehen kanssa. Kolmekymppisen miehen oli tarkoitus majoittua vuonna 1988 syntyneen miehen luona, kun tämä olisi ensin selvittänyt asiansa kerhotilalla olleiden miesten kanssa.

Mies kertoi odottaneensa kerhon takahuoneeseen mennyttä kolmekymppistä kaveriaan kerhotilan baaritiskillä. Hetken päästä kaveri oli tullut takahuoneesta ulos.

– Hän näytti hätäiseltä ja sanoi, että nyt lähdetään pois täältä, mies kertoi oikeudessa.

Pian murhan uhri päätyi kuitenkin takaisin kerhon takahuoneeseen. 1988 syntynyt mies yritti poistua kerhotilasta yksin, mutta hän ei tukevan humalansa vuoksi onnistunut siinä.

Lopulta hänelle tuntemattomat miehet käskivät häntä riisumaan. Toinen miehistä uhkasi miestä ilmakiväärillä pään alueelle.

– Yksi laukaus ammuttiin ohi, sitten minua ammuttiin polveen noin metrin päästä. Ampuja otti pihdit ja yritti ottaa kuulan pois siinä onnistumatta, mies sanoi oikeudessa.

– Kyllähän se tuntuu, kun kuula osuu, hän kuvaili ampumisen aiheuttamaa kipua.

Epäilty rikoksen tekoväline
Epäilty rikoksen tekovälinePoliisi

Poliisipartio oli kerhon pihassa uhrin kidutuksen aikana

Tapaus tuli Helsingin poliisin tietoon 29. päivä heinäkuuta, kun poliisi löysi uhrin paloitellun ruumiin muuhun rikosepäilyyn liittyvän paikanetsinnän yhteydessä kerhon vuokratiloista.

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan poliisit olivat olleet kerhontilojen edustalla samaan aikaan, kun uhria oli kidutettu kerhon tiloissa. Kun poliisit oli havaittu, teko oli keskeytetty hetkeksi. Tiloissa oli teon aikaan soitettu musiikkia erittäin lujaa.

Murhasta epäiltiin poliisin tutkinnan alkuvaiheessa 12:ta henkilöä, mutta tutkinnan edettyä poliisi rajasi murhasta epäiltyjen määrää. Käräjäoikeudessa kaikkiaan yhdeksää henkilöä syytetään erilaisista tapaukseen liittyvistä rikoksista.

Kaikki rikospaikalla olleet epäillyt eivät ole osallistuneet varsinaiseen tekoon. Syyttäjän mukaan osa heistä on kuitenkin katsellut ja kuunnellut yrittämättä keskeyttää tekoa.

Useampien henkilöiden epäillään yhdessä osallistuneen myös teon jälkien peittelyyn. Epäillyn henkirikoksen aikaan paikalla olleita syytetään muun muassa törkeästä rikoksesta ilmoittamatta jättämisestä, rikoksentekijän suojelemisesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Ruumis paloiteltiin ja yritettiin kätkeä

Syyttäjän mukaan kerhon presidentti ilmoitti uhrin kuoltua, että ruumis ei voi jäädä kerhon tiloihin. Kerhon kokelasjäsenenä ollut vuonna 1992 syntynyt mies paloitteli ruumiin viiteen osaan ja siirsi osat jätesäkkeihin sekä matkalaukkuun.

Hän myöntää paloitelleensa ruumiin. Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Poliisi takavarikoi tapauksen tutkinnassa muun muassa toimintakuntoisen konepistoolin ja erilaisia huumausaineita. Niiden osalta rikosnimikkeet ovat törkeä ampuma-aserikos sekä huumausainerikos.

Murhasta syytetty 1979 syntynyt mies oli syyttäjän mukaan liikkunut konepistooli mukanaan kauppakeskus Kaaren pysäköintihallissa. Hän oli Kaaressa kuskina, kun muut henkilöt kävivät hankkimassa pesuaineita rikospaikan siivoamista varten.

Miestä syytetään myös rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Hän oli ollut huumausaineiden vaikutuksen alainen autoa ajaessaan.

Helsingin käräjäoikeus
Helsingin Metsälässä tapahtuneen epäillyn murhan käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 4.1.Henrietta Hassinen / Yle

Uhri yritettiin tappaa jo aiemmin

Uhri yritettiin syyttäjän mukaan tappaa jo viikkoa ennen varsinaista murhatekoa Helsingin Kalasatamassa ampumalla.

Syyttäjän mukaan kolme henkilöä oli ollut uhrin perässä pakettiautolla, josta käsin häntä kohti oli ammuttu kaksi kertaa. Tuolloin luodit eivät kuitenkaan osuneet mieheen.

Autossa olivat olleet vuonna 1983 ja 1993 syntyneet miehet ja vuonna 1997 syntynyt nainen. Nainen oli seurustellut aiemmin tapon yrityksen ja lopulta murhan uhrin kanssa.

Molempia miehiä syytetään nyt murhasta. Vuonna 1983 syntynyttä miestä syytetään lisäksi tästä aiemmasta tapon yrityksestä.

Hän kiistää tapon yrityksen. Syyttäjän mukaan uhri oli joutunut riitoihin murhasta epäiltyjen kanssa vietyään yhdeltä heistä huumeita yhteistyössä silloisen naisystävänsä kanssa keväällä 2020.

Sittemmin tämä nainen sopi huumekiistan omalta osaltaan, ja alkoi seurustella samaisen 1983 syntyneen miehen kanssa, jolta huumeet oli viety.

Metsälän murhaan liittyen naista syytetään nyt rikoksentekijän suojelemisesta, koska hän oli syyttäjän mukaan osallistunut rikospaikan siivoamiseen. Nainen kiistää syytteet.

Syyttäjä: Motiivina riita huumeista ja naissuhteesta

Nainen oli väittänyt murhasta epäillylle seurustelukumppanilleen henkirikoksen uhriksi päätyneen ex-miesystävänsä pahoinpidelleen hänet. Uhrin puolestaan väitettiin levittäneen huhua naisen ja hänen uuden miesystävänsä välisestä seksuaalisesta väkivallasta.

Nainen oli lähettänyt murhan uhrille ääniviestin, jossa hän uhkasi miehen henkeä. "Et näe lastasi enää koskaan", nainen uhkasi viestissä. Hän uhkasi myös "lähettää kaikki" miehen perään. Syyttäjän mukaan henkirikoksen motiivina olivat huumevelan lisäksi nämä uhriin kohdistuneet kaunat.

Tapon yrityksen kohteena ollut mies oli tehnyt ampumisesta rikosilmoituksen. Hän oli poliisilaitoksella kuultavana aiemmin samana päivänä, kun hän lopulta päätyi henkirikoksen uhriksi.

Poliisilaitokselta päästyään uhri tapasi Helsingin Vaasanaukiolla tuttavansa, jonka seurassa hän lähti julkisilla kulkuvälineillä kohti Metsälän kerhotilaa selvittämään riitojaan.

Käräjäoikeus on varannut asian pääkäsittelylle neljä istuntopäivää. Oikeudenkäynti jatkuu seuraavan kerran 8. tammikuuta, jolloin kuullaan osaa vastaajista.

Lisää aiheesta:

Metsälän paloittelusurmassa nostettiin syytteet: kolmea syytetään murhasta ja yhtä avunannosta murhaan

Viiden ihmisen epäillään murhanneen miehen moottoripyöräkerhon tiloissa – Helsingin Metsälän paloittelusurman poliisitutkinta valmistui

Metsälän paloittelusurmasta epäillään yhä 12 henkilöä – tutkijat: äärimmäisen harvinainen tapaus

Lue seuraavaksi