1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain puolustusministeri

Yhdysvaltain entisten puolustusministerien yhteisvetoomus: Armeijan ei pidä sekaantua vaalien kulkuun

Washington Post -lehdessä julkaistun kirjoituksen ovat allekirjoittaneet kaikki kymmenen elossa olevaa entistä Yhdysvaltain puolustusministeriä.

Yhdysvaltain puolustusministeri
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ulkoapäin.
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.Bill Clark / AOP

Yhdysvaltain entiset puolustusministerit varoittavat, että pyrkimykset verää armeija mukaan presidentinvaalikiistaan veisivät maan vaarallisille ja perustuslain vastaisille vesille.

Ex-ministerit kehottavat puolustusministeriötä sitoutumaan rauhanomaiseen vallanvaihdokseen. Ministerien mukaan vaaliprosessi ja rauhanomainen vallanvaihto kuuluvat yhdysvaltalaisen demokratian tunnusmerkkeihin.

Washington Postissa julkaistun esseen (siirryt toiseen palveluun) (maksumuurin takana) ovat allekirjoittaneet kaikki elossa olevat entiset puolustusministerit, mukaan lukien kaksi väistyvän presidentin Donald Trumpin tehtävään nimittämää henkilöä.

Trump ei ole suostunut hyväksymään vaalitappiotaan demokraattien Joe Bidenille.

Kirjoittajat ovat huolissaan Trumpin perusteettomista väitteistä, joiden mukaan vaaleissa olisi tapahtunut laajaa vaalivilppiä sekä hänen kannattajiensa aikomuksesta marssia Washingtoniin. On myös esitetty, että armeijan avulla tulisi järjestää uusintavaali eräissä osavaltioissa.

– Siviili- ja sotilasjohtajien, jotka määräävät tai toteuttavat tämänkaltaisia toimenpiteitä, on oltava vastuunalaisia ja heidät on voitava asettaa myös rikossyytteeseen vastaamaan niistä vakavista seuraamuksista, joita heidän tekonsa aiheuttavat tasavallalle, entiset Pentagonin johtajat kirjoittavat.

He vaativat nykyistä puolustusministeriä Christopher Milleriä ja hänen alaisiaan pysymään erossa vaaleista ja tekemään yhteistyötä Joe Bidenin hallinnon kanssa.

Esseen ovat allekirjoittaneet James Mattis, Mark Esper, Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Robert Gates, Chuck Hagel, Leon Panetta, William Perry ja Donald Rumsfeld.

Washington Postin julkaisemalla nauhoitteella presidentti Trump painostaa Georgian osavaltion viranomaisia löytämään hänelle ääniä – Kuuntele otteita puhelusta

Lue seuraavaksi