1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Keski-Suomen keskussairaalan syöpäkirurgiaa puolustava nettiadressi keräsi neljässä päivässä yli 10 000 allekirjoitusta

Ministerille luovutettava nettiadressi vastustaa vaativien syöpäleikkausten siirtämistä Jyväskylästä Kuopioon.

Jyväskylä
Keski-Suomen uuden sairaala Novan leikkaussali.
Niko Mannonen / Yle

Keski-Suomen keskussairaalan vaativan kirurgisen hoidon puolesta vetoava nettiadressi on kerännyt neljässä päivässä jo yli kymmenen tuhatta allekirjoitusta.

Valtio keskittää vaativia leikkauksia yliopistosairaaloihin, ja Jyväskylä on menettämässä muun muassa haiman ja maksan syöpäkirurgian Kuopioon, vaikka leikkausmäärät ovat tällä suurempia.

Adressin muistuttaa, että syöpäkirurgian toimenpidemäärät ovat Keski-Suomessa erityisvastuualueen suurimmat, tutkimustoiminta on laajaa, ja tulokset on julkaistu niin kansallisissa kongresseissa kuin kansainvälisissä julkaisuissa.

– Jos suunniteltu asetusluonnos menee läpi, se tulee romuttamaan Jyväskylässä vuosikymmenten aikana tehdyn kunnianhimoisen, määrätietoisen ja laadukkaan kehitystyön. Viiveet hoitoon pääsyssä etenkin syöpäsairauksien osalta tulevat väistämättä kasvamaan, puhumattakaan hoitoketjujen katkeilemisesta, adressi toteaa.

Adressin aloittaja, Keski-Suomen keskussairaalan gastrokirurgi Ville Väyrynen sanoo, että tässä kuussa aukeava uusi sairaala Nova mahdollistaisi jopa nykyistä suuremmat leikkausmäärät Jyväskylässä.

Keskussairaalassa on pelkoa siitä, että keskittäminen vie osaavia kirurgeja pois Keski-Suomesta. Pelko on osin aiheellinen, Ville Väyrynen sanoo.

– Osittain yliopistosairaalat varmasti laskevatkin niin, että ne rekrytoivat osaajia. Ei se niin yksikertaista ole, mutta on siinä se riski. Päivätyön perässä kuitenkin mennään, Väyrynen toteaa.

Väyrynen huomauttaa, että menetykset eivät liity vain niihin leikkauksiin, jota ollaan keskittämässä, vaan toimintaan liittyy suuri määrä ammattilaisia, jotka tekevät myös muuta työtä keskussairaalassa.

Nettiadressi luovutetaan ministeri Krista Kiurulle lähipäivinä, kun aikataulu saadaan sovittua. Toiveena on päästä vähintään keskustelemaan siitä, miten toiminnat keskitetään.

– Se ei voi perustua pelkästään sairaalan seiniin vaan kriteereissä pitää olla mukana myös osaamista ja kokemusta, Väyrynen sanoo.

Lue myös:

Keski-Suomen keskussairaala tekee jatkossakin vaativia leikkauksia, vaikka keskittämisasetus on viemässä huippuosaamista yliopistosairaaloihin

Lue seuraavaksi