1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Johtajaylilääkäri torjuu kritiikin koronarokotusten hitaasta aloittamisesta – noin 4500 keskisuomalaista saamassa rokotteen tammikuussa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva toteaa, että rokotusten aloittaminen ei ole muutamasta päivästä kiinni, koska projekti jatkuu koko vuoden.

Jyväskylä
Sairaanhoitaja Sari Pätsi saa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensimmäisen koronarokotteen.
Sairaanhoitaja Sari Pätsi saa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensimmäisen koronarokotteen Keski-Suomen keskussairaalassa. Titta Puurunen / Yle

Monissa sairaanhoitopiireissä koronarokotteita annettiin jo joulun välipäivinä. Miksi Keski-Suomessa koronarokotukset aloitettiin vasta maanantaina 4. tammikuuta, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva?

– Rokotteet saapuivat meille viime keskiviikkona illalla. Meillä ei ollut tarkkaa tietoa niiden saapumisesta vielä ennen joulua. Kokonaisuudessa tämä rokotusprojekti ei ole muutamasta päivästä kiinni, koska se jatkuu koko vuoden ajan. Päädyttiin siihen, että aloitetaan rokotukset vasta, kun varmuudella tiedetään, että meillä on rokotteet ja myös kirjaamiskäytännöt on saatu varmistettua eli että tiedot menevät myös THL:n tietokantaan asianmukaisesti. Näistä syistä rokotuksissa päädyttiin laittamaan hiukkasen jäitä hattuun.

Onko Keski-Suomessa riittävästi henkilökuntaa toteuttamaan koronarokotuksia?

– Välipäivinä iso osa henkilöstöstä on ollut lomalla, ja se oli myös yksi syy siihen, miksi rokotuksia ei silloin vielä aloitettu. Tästä eteenpäin henkilöstö kyllä riittää ihan varmasti, sillä tämä on niin korkealle priorisoitavaa toimintaa. Priorisoidaan niin, että varmuudella saadaan rokotukset toteutettua tehokkaasti. Nyt meillä on pullonkaulana enemmän se, että rokotetoimitukset ovat olleet määrältään maltillisia – ei rokottajien määrä.

Millä vauhdilla keskisuomalaisia voidaan rokottaa?

– Tämänhetkisen tiedon mukaan saamme noin 4 500 keskisuomalaiselle tammikuun aikana rokotteen. Toivotaan, että toimitusmäärät lähtisivät voimakkaasti kasvamaan, jotta saisimme myös jaettua rokotetta enemmän kuntiin ja rokotusprojektin maaliin. Näyttää kyllä siltä, että menee myöhemmälle kevääseen, ennen kuin pystymme laajemmin Keski-Suomessa väestöä rokottamaan.

Lue myös:

Ensimmäinen ihminen sai Oxford-AstraZenecan koronarokotteen Britanniassa

Iso osa keskisuomalaisista joutuu odottamaan koronarokotetta vielä kuukausia, arvioi johtajaylilääkäri – "Rokotukset ovat valo tunnelin päässä"

Ensimmäiset koronarokotteet saadaan Keski-Suomeen todennäköisesti ensi viikolla – rokotukset voivat alkaa 4. tammikuuta

Lue seuraavaksi