1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yritykset hyödynsivät etätyön lisääntymistä – erityisesti verkkokauppa sekä ICT-yritykset pärjäsivät vuonna 2020

Myös elintarvike- ja rautatarvikemyynti pärjäsi. Eniten koronaepidemian hallitsemasta vuodesta kärsivät ravintola- ja matkailuyritykset.

yrittäjyys
Tietoliikennejohtoja.
Pohjois-Pohjanmaalla kasvua oli tietoliikenne- ja tietoturvayrityksissä, Kainussa verkkokaupassa. Kuvituskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Viime vuosi kohteli yrityksiä toimialasta riippuen eri tavalla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Elintarvikekauppa pärjäsi etätyön ja kotimaan matkailun ansiosta, ja lisääntynyt kotona olo piristi myös rautakauppaa, kertoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen.

Kasvua oli myös Pohjois-Pohjanmaalla tietoliikenne- ja tietoturvateollisuudessa ja Kainuussa verkkokaupassa.

– Ehkä sellainen vahva digitalisaatio, jota tällä alueella on luontaisesti ollut. Täällä on korkeasti koulutettuja työntekijöitä, ja digikolmiloikka, joka otettiin etätyöskentelyn myötä, on varmasti tätä helpottanut, Jari P. Tuovinen pohtii alueellista erityispiirrettä.

Eniten viime vuotta hallinneesta koronaepidemiasta kärsivät matkailu- ja ravitsemusalan yritykset. Huonoiten meni ravintoloilla, matkailussa lisääntynyt kotimaan reissaaminen paikkasi puuttuvaa ulkomaan matkailua.

Perusteollisuudessa ja rakennuksilla vanhat tilaukset ja kohteet kantoivat viime vuonna korona-ajan yli, mutta uutta tilauskantaa tarvittaisiin, jotta tilanne jatkuu hyvänä.

Esimerkiksi pienyrittäjät ovat selvinneet haastavasta ajasta muun muassa toimintaa parantamalla, tehostamalla ja digitalisaation hyödyntämisellä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole pystyneet enää jatkamaan toimintaansa, vaikkei varsinaista konkurssiaaltoa olekaan nähty.

– Koko ajan tapahtuu hiljaista lopettamista, ja yritystoiminta mietityttää. Iso kuva on kuitenkin sellainen, että tästä mennään yli ja selvitään, sanoo Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toiminnanjohtaja Marjo Kolehmainen.

Koronarokotusten alkaminen nähdään nyt yrityksissäkin positiivisen merkkinä tulevasta, Oulun kauppakamarista arvioidaan.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi