Suomessa todettu 14 uutta, muuntunutta koronavirustartuntaa – "Ei ole kuvaa siitä, onko virustyyppiä muualla Euroopassa miten laajalti", sanoo HUSin Asko Järvinen

Maassa on todettu tähän mennessä yhteensä 17 muuntunutta koronavirustartuntaa.

Suomalaiset liikkuivat jouluna vilkkaasti, mutta joulun alla koronatestejä tehtiin jopa puolet vähemmän. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa on todettu 14 uutta, muuntunutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tänään maanantaina.

Aiemmin joulukuussa raportoitiin kolme muuntunutta koronavirustartuntaa. Suomessa on siis raportoitu yhteensä 17 muuntunutta tartuntaa. Kaikki uudet tapaukset on todettu Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Tapaukset liittyvät pääosin Britanniassa tai muualla ulkomailla matkustukseen aikavälillä 7.–20. joulukuuta.

– Oletettavissa oli, että kun liikennettä tulee Suomeen joulun alla, sitä löydetään niitä, jotka ovat siltä suunnalta tulossa. Se, mikä on auki, on se, onko niitä tullut aikaisemmin ja onko tapauksia, joita ei ole saatu haaviin, arvioi HUSin ylilääkäri Asko Järvinen.

Viisi tartuntaa on todettu sairastuneiden perheenjäsenillä, jotka ovat olleet karanteenissa. 14 sellaisella, jotka asuvat sairastuneiden kanssa tai kuuluvat heidän lähipiiriin, on todettu tartunta, mutta viruksen tarkempi tutkimus on vielä kesken. Osa lähikontaktien testeistä on vielä valmistumatta.

Joulun aikaan Suomeen saapui kaksi muuntunutta koronaviruslinjaa. Kahdella matkailijalla oli todettu Britanniassa ensiksi löydetty viruskanta ja yhdellä matkailijalla Etelä-Afrikassa tavattu viruskanta. Viime viikolla kerrottiin, että virusmuunnosta kantavat ovat olleet karanteenissa, samoin heidän lähipiirinsä.

Brittimuunnosta yksittäistapauksia monista maista

Uusista raportoiduista tartunnoista kaikilla on todettu Britanniassa levinnyttä virusmuunnosta.

Viruksen brittimuunnosta on löytynyt maailmalta tähän mennessä useista maista. Viime päivinä myös Norja, Ruotsi ja Tanska ovat raportoineet muuntuneen viruksen aiheuttamista tapauksista.

– Iso ongelma varmaankin on, että ei ole kuvaa siitä, onko virustyyppiä muualla Euroopassa miten laajalti. Voi olla, että sitten ei toimenpiteet riitä eikä mikään auta, jos se hyvin laajalti pääsee leviämään. Mutta tästä ei ole näyttöä tällä hetkellä, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen.

Laboratoriotutkimukset, jotka tarvitaan muunnoksen löytämiseksi, ovat Järvisen mukaan työläitä, eikä kaikkia positiivisia koronavirustartuntoja voida testata Suomessa tai muuallakaan Euroopassa.

– Muissakin maissa yksittäistapauksia on löydetty, mutta tarkemmin analysoitujen näytteiden määrä on kaikkialla vielä kohtalaisen pieni. Silloin ei voida varmasti tietää, kuinka paljon muualla tätä muunnosta kenties olisi ja onko siellä paikallisesti jo taudin leviämistä.

Järvisen mukaan on positiivinen uutinen, että tänään todetut tartunnat on saatu kiinni ja viruskanta todettua, jotta jatkotartunnat saadaan estettyä.

– Kaikkien lähipiiri käydään lävitse ja pyritään löytämään jatkotartunnat, jotta tartuntaketjuja ei pääse syntymään. Tämä on tärkeintä työtä tässä vaiheessa, ettei uusia tartuntaketjuja syntyisi.

Rokotteen sanotaan tepsivän myös muunnokseen

Tieto koronaviruksen uudesta, niin sanotusta brittimuunnoksesta, on vielä epävarmaa. Muunnos ei näyttäisi aiheuttavan taudin vakavampaa muotoa aiempaa viruskantaa enempää. Arvioiden mukaan uusi mutaatio voi kuitenkin olla jopa 70 prosenttia tartuttavampi kuin aiemmat.

– Mikä sen taustalla on, on auki. Voi olla, että tartunnan saaneilla on suuremmat virusmäärät. Helpompi tartuttavuus voisi johtaa siihen, että epidemia etenee hieman nopeammin kuin se etenisi vanhemmalla viruskannalla. Englannissa tapausmäärät ovat nousseet joulun alla ja nyt joulun jälkeen, HUSin Asko Järvinen sanoo.

Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Matkustajalentoliikenne keskeytetty, testejä suositellaan

Britanniasta Suomeen saapuva matkustajalentoliikenne on tällä hetkellä keskeytetty, ja keskeytystä jatketaan 11. tammikuuta asti.

THL suosittelee, että Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7. joulukuuta tai sen jälkeen oleskelleet hakeutuvat koronatestiin heti saapumisen jälkeen, vaikka olisivat oireettomia tai jo käyneet testissä.

Viranomaiset ohjaavat Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia tehostetusti koronavirustestiin ja karanteeniin.

Hallitus suosittaa edelleen välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista maihin, joihin Suomessa kohdistuu maahantulon rajoituksia.

Lue lisää:

Näin asiantuntija Tuomas Aivelo arvioi uutta brittimuunnosta viime viikolla.