1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Video: miljoonavahingot aiheuttanut Levin palo nosti pakkasyöhön hurjan savupatsaan – laskettelukausi jatkuu, lupaa Jouni Palosaari: "Tuhkasta noustaan"

Tulipalo tuhosi huoltohallin mukana hissien ja rinnekoneiden varaosia satojen tuhansien eurojen edestä.

tulipalot
Levin tulipalosta miljoonavahingot – laskettelukausi voi jatkua häiriöttä
Levin tulipalosta miljoonavahingot – laskettelukausi voi jatkua häiriöttä

Kittilän Levillä Lapissa viime yönä riehuneen huoltorakennuksen tulipalon vahingot nousevat miljoonaluokkaan, mutta talvimatkailukausi voi kaikesta huolimatta jatkua häiriöttä.

Levi Ski Resortin toimitusjohtajan Jouni Palosaaren mukaan palon alta pelastetulle kalustolle ja huoltohenkilöstölle etsitään parhaillaan väistötiloja muualta Levin alueelta. Laskettelijat eivät hänen mukaansa huomaa onnettomuutta muusta kuin savun tuoksusta rinteissä.

– Sanotaan, että kyllä me tästä selviämme. Yhdelle vuodelle on koettelemuksia tullut riittävästi ja tämä olisi saanut jäädä tulematta. Mutta tuhkasta noustaan ja ollaan entistä vahvempia, Palosaari sanoo.

Palopaikalle osunut sodankyläläinen Samuli Korvanen kertoo, että palo oli raju. Jutun pääkuvana olevasta videosta näkee, miten liekit loimuavat ja savupatsas nousee pakkasyöhön.

– Savupatsas nousi korkealle taivaalle ja kipinöitä lensi. Savua ja tuhkaa lensi myös läheisen Panoraamahotellin pihalle saakka. Isoimmat tuhkahiutaleet olivat miehen kengän kokoisia, Korvanen kuvailee.

Lue lisää: Vaara ohi Levillä – laskettelukeskuksen öisen palon epäillään saaneen alkunsa viallisesta sähkölaitteesta

Palo yltyi nopeasti tuhoisaksi

Jouni Palosaaren mukaan tilanne palopaikalla oli nopeasti sellainen, ettei palon leviämistä enää pystytty estämään. Samaa sanoo palotarkastaja Kari Kuosmanen.

– Siinä vaiheessa kun liekit tulivat harjalta ulos niin kyllä sen tiesi, että se on menetetty peli.

Levillä tulipalossa tuhoutunut huoltohalli ilmakuvassa.
Vielä maanantaina päivällä palaneen rakennuksen raunioissa näkyi liekkejä ja savu nousi korkealle.Samuli Korvanen

Oululainen Johanna Savolainen oli perheineen majoittuneena palopaikan lähellä, mutta sisään asti savun hajua ei juuri tullut. Aamulla ilma oli kuitenkin savuinen ja utuinen.

– Valitettava tapahtuma ja isot vahingot. Paljon savua ja tuli kytee edelleenkin, harmittelee Savolainen.

Savolaisten, kuten muidenkaan Levillä lomailevien touhuihin palo ei silti juuri vaikuta.

– Yritetään ihan normaalisti jatkaa lomaa. Mennään ehkä laskemaan tuonne toisen puolen rinteisiin, josko siellä ei olisi tätä savun hajua, Johanna Savolainen sanoo.

Koneita pelastettiin viime tingassa

Palon syttymissyyksi epäillään sähkövikaa. Tuhoutunut rakennus oli entinen rinnekeskuksen päärakennus, jota oli laajennettu useaan kertaan. Sen tiedettiin alusta pitäen olevan hyvin vaikeasti sammutettava.

Toimitusjohtaja Jouni Palosaari arvioi, että kaikkiaan palosta koitui yli kahden miljoonan euron vahingot siitä huolimatta, että tulen alta ehdittiin pelastaa rinnekoneita ja muuta kalustoa noin 2,5 miljoonan euron arvosta.

– Pari henkilöautoa ja yksi moottorikelkka paloi, mutta meidän varastoa eli koneiden ja hissien varaosia tuhoutui ja sen irtaimen arvo oli satoja tuhansia euroja, Palosaari sanoo.

Henkilökunnasta moni on mukana palokunnan toiminnassa ja kalustoa pelastettiin aivan viimeiseen asti.

– Ilmeisesti viimeinen kone pantiin sulalla avaimella käyntiin, eli kyllä siinä rajoilla oltiin jo. Kova polte työnantajaan näkyi eilen liikuttavalla tavalla, kiittelee Palosaari.

Lue seuraavaksi