1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Savo

Nyt pääsee hiihtämään! Ladut valmistuvat lumisateiden myötä Etelä-Savossa

Viikonloppuna satoi runsaasti lunta, jonka vuoksi kaupungit ja kunnat ovat päässeet valmistamaan käyttökuntoon hiihtolatujaan.

Etelä-Savo
Sanna ja Samu Purhonen Juvalta.
Sanna ja Samu Purhonen olivat maanantaina hiihtämässä Juvalla. Sanna Purhonen toteaa, että säät tulivat tarpeeseen.Petri Vironen / Yle

Luonnonlatujen tekeminen on saatu käyntiin Etelä-Savon maakunnassa viikonlopun runsaiden lumisateiden myötä.

Esimerkiksi Juvalla on saatu latuja auki maanantain aikana ja paikallisia on viilettänyt kokeilemassa latuja.

– Ihan hyvältä näyttää. Onneksi nyt satoi reilut 10 senttiä lunta. Sitä ennen ei pystytty kuin rakentamaan hiukan pohjaa mönkijällä. Nyt pääsee isomman koneen puikkoihin, liikuntapaikkahoitaja Kimmo Kosonen Juvalta kertoo.

Maanantaina Kosonen pystyi ajamaan latu-uria urheilukentän maastoon ja Jukajärven rantareitille.

– Vielä kun tulisi kymmenen senttiä lisää lunta, niin saisi kolmosenkin ladun kunnolla valmiiksi. Vitosen puoli alkaa olla ihan hyvä. Kolmosen matkalla on niin paljon puita, että ne suojaavat eikä lumi tule maahan asti. Siellä on näkyvissä hiekkaa matkalla, Kosonen kuvailee.

Savonlinnassa miltei suurin osa laduista auki

Savonlinnastakin kerrotaan, että lisää lunta tarvittaisiin.

Savonlinnassa on ylläpidetty säilölumella ensilumenlatua Tanhuvaarassa jo miltei kuusi viikkoa.

Vapaa-aikapäällikkö Simo Räty Savonlinnan kaupungilta vahvistaa, että nyt Kerimäellä ladut Kirkonkylästä Harjumajalle ovat hiihtokunnossa. Myös kilpaladut Harjumajan päässä ovat käyttökunnossa.

Rädyn mukaan käytännössä kaikki kuntoradat lukuun ottamatta Talvisaloa on tampattu tämän päivän aikana. Myös Nyrkkimäessä sekä Aholahdessa ladut ovat käyttökunnossa.

Mikkelissä latujen tekeminen kiihtyi viikonloppuna

Mikkelin kaupungilta kerrotaan, että suurin osa laduista on saatu valmiiksi sunnuntain ja maanantain välisenä aikana.

Mikkelin kaupungin liikuntapäällikkö Tiina Juhola kertoo, että käytännössä viikonloppua ennen hiihtäjille oli ainoastaan tarjolla keinolumella Rantakylässä ylläpidetty latu.

Lumisateiden myötä latuja avautuu Kalevankankaalle, Rantakylään sekä Urheilupuistoon. Myös Urpolassa on Juholan mukaan kaikki ladut käyttövalmiina.

Lisäksi Mikkelin lähialueilla Haukivuorella, Ristiinassa ja Anttolassa ladut ovat valmistuneet tai valmistuvat lähiaikoina.

Pieksämäellä säilölumi budjettiin

Liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen Pieksämäen kaupungilta vahvistaa, että jo viikonloppuna saatiin ensimmäiset ladut valmiiksi.

Pieksämäellä avoinna ovat Uhomäen kaikki kuntorataladut sekä Selkiön kuntoradan 1,8 km latu. Molemmissa kohteissa onnistuu sekä vapaa että perinteinen hiihto.

Pieksämän kaupunki ei ole tähän mennessä käyttänyt säilölunta tai tekolunta latujen teossa. Nousiainen vihjaa, että asiaan on tulossa muutos. Lumetusjärjestelmään on hänen mukaansa varattu rahaa budjettiin tälle vuodelle.

Lue seuraavaksi