1. yle.fi
  2. Uutiset

Terveysjohtaja: "Oulun koronatilanne on huolestuttava" – testeissä on käyty pelottavan laiskasti

Koronatestejä on tehty joulun aikana niin vähän, että luotettavaa kuvaa koronatilanteesta on tällä hetkellä vaikea tehdä.

Oulu
Jorma Mäkitalo
Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo sanoo, ettei Oulun koronatilanteesta ole nyt selkeää kuvaa vähäisen testimäärän vuoksi.Paulus Markkula / Yle
Koronatestejä on tehty joulun aikana niin vähän, että luotettavaa kuvaa koronatilanteesta on tällä hetkellä vaikea tehdä.

Oulun koronavirustilanne on kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan huolestuttava.

Oulussa todettiin viime viikolla koronavirustartuntoja noin neljä kertaa edellisviikkoa enemmän.

Terveysjohtajan mukaan yksi syy epidemian vahvistumiseen voi olla, että testeihin ei ole menty juhlapyhien aikana. Tämä alkoi näkyä jo joulua edeltävällä viikolla, viikolla 51, kun koronatestimäärät rupesivat putoamaan.

Mäkitalon mukaan vaikuttaa siltä, että osa oireilevista ihmisistä on jäänyt kotiin tai viettämään lomaansa uskoen, ettei kyseessä ole korona.

– Oulun koronatilanne on huolestuttava. Me emme nyt tiedä tarkkaan missä mennään. Viime viikolla tuli aika paljon uusia tartuntoja, noustiin ihan uudelle tasolle niistä joulun rauhallisista viikoista. Ihmiset käyvät nyt niin vähän testeissä, että meillä ei ole oikein luotettavaa kuvaa missä mennään. Pikkuisen pelätään, että siellä on pinnan alla tulossa isompikin ryöpsähdys, kun on ollut joulun ajan kokoontumiset ja kun viime viikko näytti niin hankalalta.

Pelkkien oireiden perusteella ei voi tietää, onko kyseessä koronavirus vai muu sairaus, ja siksi testissä käyminen on äärimmäisen tärkeää.

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran loppiaisen jälkeen torstaina 7. tammikuuta, jolloin pohditaan suosituksia ja rajoituksia suhteessa vallitsevaan koronatilanteeseen.

Koronapotilaita tai virukselle työssään altistuvan terveydenhoitohenkilökunnan rokotukset ovat Oulussakin vauhdissa. Tällä viikolla Oulussa on tavoitteena aloittaa myös hoivakotien asukkaiden ja henkilöstön rokotus.

Mäkitalo arvelee, että laajamittaiset, ei-riskiryhmiin kuuluvien rokotukset saattavat mennä jopa alkusyksyyn.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi