1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

"Ravintoloista virus ei ole levinnyt" – Matkailu- ja ravintola-alan MaRa tyrmää järeämmät rajoitustoimet, joita koronastrategian muutos voisi tuoda tullessaan

Lapissa joudutaan vielä odottamaan vahvistusta siitä, levisikö koronavirus uudenvuoden juhlissa.

ravintolat
Kuvassa kasvomaskia käyttävä tarjoilija työskentelee ravintola Vltavassa lokakuussa 2020.
Hygieniaan on panostettu ravintoloissa entistä tehokkaammin koronan vuoksi. Tarjoilija käytti kasvomaskia Helsingissä ravintola Vltavassa lokakuussa.Silja Viitala / Yle

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja MaRa sekä Palvelualojen ammattiliitto PAM eivät lämpene ravintoloita koskevien koronarajoitusten mahdolliselle kiristämiselle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että Isosta-Britanniasta liikkeelle lähtenyt koronamuunnos saattaa johtaa siihen, että Suomen koronastrategia muutettaisiin tukahduttamisstrategiaksi.

MTV uutisoi sunnuntaina, että sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan muutos voisi tarkoittaa esimerkiksi koulujen ja ravintoloiden sulkemista kokonaan (siirryt toiseen palveluun).

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi ei ymmärrä, miksi ravintolat ovat jälleen tiukempien rajoitusten uhan alla. Hänen mukaansa ravintoloiden sulkemiselle ei ole oikeudellisia eikä asiallisia perusteita.

Lappi perustelee kantansa THL:n Hybridistrategian seuranta -tilannearvioraportilla, jonka mukaan ravitsemisliikkeissä on tapahtunut vain yksittäisiä tartuntoja.

– Ravintoloista koronavirus ei ole levinnyt. Ravitsemisliikkeisiin on voitu liittää vain yksittäisiä joukkoaltistumisia tai tartuntoja. Perustuslakivaliokunta on todennut, että kaikkien rajoitustoimien tulee olla välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Ravintoloiden sulkeminen ei sitä ole, hän toteaa.

Timo Lappi painottaa, että ravintoloissa on tehty koronapandemian aikana hyvää omavalvontaa ja onnistuttu koronaviruksen ehkäisemisessä hyvin.

– Ravintoloita ei voida sulkea vain varmuuden vuoksi.

Bilevideot herättivät huolen

Yle uutisoi viime viikolla, kuinka Lappiin joulun ja vuodenvaihteen juhlintaan saapuneiden tuhansien turistien pelätään aiheuttavan uusia koronatartuntaketjuja.

Välipäivien biletys ravintoloissa herätti ihmetystä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

MaRan Timo Lappi on huolissaan, että yksittäisten ylilyöntien takia leimataan koko toimiala.

– Julkisuudessa on ollut esillä joitakin ravintoloita, jotka ovat toimineet koronastrategian vastaisesti. Jos viranomainen havaitsee tämän, yksittäinen ravintola pitää sulkea sen sijaan, että asetettaisiin koko alalle tiukkoja rajoituksia, puhumattakaan siitä, että koko toiminta suljettaisiin.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on yhtä mieltä Timo Lapin kanssa. Lain mukaan aluehallintovirasto voi tarvittaessa sulkea ravintolan enintään kuukaudeksi.

– Olisi olennaisempaa valvoa ja puuttua niihin ravintoloihin joissa ylilyöntejä tapahtuu, kuin rajoittaa koko alaa. Työntekijöillä jo nyt iso huoli toimeentulosta irtisanomisten ja lomautusten myötä, hän sanoo.

Alalla alkuvuosi on tavallisestikin hiljaista aikaa.

– Selvää on, että jos ravintolatoiminnot suljettaisiin, konkursseja tulisi ja työttömyys lisääntyisi, toteaa Timo Lappi.

Suomessa alalla toimii yli 10 000 yritystä ja 77 000 työntekijää.

Tunturikeskus Levin kylä tunturista katsottuna
Ensi viikko näyttää, levisikö korona Levin uudenvuoden juhlijoiden joukossa. Kuvituskuva Leviltä.Eeva Kuivas / Yle

Tartunnat näkyvät viiveellä

Mitä mahdollisiin bileissä tapahtuneisiin tartuntoihin tulee, juuri nyt Lapissa ei muuta voida kuin vain odottaa.

– Uudenvuoden viikonlopun tartunnat tulevat näkymään ensi viikolla, arvioi Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas.

Broas kertoo, että tällä hetkellä tartunnat tulevat Lapin sairaanhoitopiiriin joko turistien mukana tai niin, että lappilaiset tuovat tartuntoja mukanaan muualta.

Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari vakuuttaa, että Levillä terveysturvallisuus on ykkösasia.

– Pääasiallisesti ihmiset ovat käyttäytyneet hyvin, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Ne ovat olleet juhlia, joissa on ollut alkoholia mukana.

Alueella on ollut jopa 15 000 matkailijaa samanaikaisesti. Nyt varauskirjoissa alkaa olla tyhjää aina viikkoon 8 asti, jolloin hiihtoloman viettäjät saapuvat paikalle.

– Kun ulkomaalaiset matkailijat ovat poissa, elämme kotimaan lomien syklillä, Kivisaari toteaa.

Turismi uhkaa tyrehtyä

Entä sitten ne ulkomailta saapuvat turistit?

Pääministeri Sanna Marin sanoi sunnuntaina, että mikäli tukahduttamisstrategia valitaan, siihen pitäisi ehdottomasti liittää paljon tiukempi rajan terveysturvallisuus.

– Kaikki matkustajat pitäisi pystyä testaamaan ja raja pitäisi saada täysin turvalliseksi, Marin sanoi.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi näkee tämän uhkana matkailualalle.

– Se vähäinenkin matkailu joka Suomeen suuntaa, loppuisi kokonaan, hän arvelee.

Lappi näkee kuitenkin toivoa rokotuksissa ja uskoo, että kevään korvalla tai viimeistään kesällä matkailu lähtee käynnistymään uudelleen.

– Moni maa valmistautuu jo nyt ulkomaanmatkailun käynnistymiseen. Meilläkin pitäisi hyvin nopeasti valmistella sellainen matkustussäännöstö, jonka puitteissa Suomeen voisi saapua ulkomailta asiakkaita.

Juttua täydennetty 5.1. klo 8.59: Lisätty, että Timo Lappi perustelee kantansa THL:n 18.11. julkaisemalla Hybridistrategian seuranta -tilannearvioraportilla, jonka mukaan ravitsemisliikkeissä on tapahtunut vain yksittäisiä tartuntoja ja altistumisia.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Keskustele aiheesta 5.1. kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi:

Epidemiatilanne pahenemassa Länsi-Pohjassa – Lapissa viime viikolla yli 40 tartuntaa

Riskimaista saapuu nyt poikkeuksellisen paljon lentoja, ja Vantaa on valmis: Massatestauksia edessä "suurimpia määriä, mitä olemme tehneet"

Sairaanhoitaja Mia Sorila ei empinyt koronarokotetta – "On ollut musertavaa nähdä terveiden ihmisten kärsivän viruksen aiheuttamasta sairaudesta"

Lue seuraavaksi