1. yle.fi
  2. Uutiset

Tornion kohdalla rajaliikenne vähentyi toisena perättäisenä viikkona

Vuoden viimeisellä viikolla Tornion ja Haaparannan kohdalla raja ylitettiin noin 112 500 kertaa, kun ennen joulua määrä oli noin 155 00.

rajavalvonta
Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa
Rajaliikenne on pudonnut murto-osaan vuodentakaisesta.Juuso Stoor / Yle

Rajanylitysliikenne länsirajalla on hiljentynyt viime viikosta. Viikolla 53 rajan ylitse kuljettiin kaikkiaan noin 125 000 kertaa, kun viikko aiemmin määrä oli noin 141 000.

Ylityspaikoista vilkkain on Tornion ja Haaparannan kohta, jossa vuoden viimeisellä viikolla raja ylitettiin yhteensä noin 112 500 kertaa. Muiden länsirajan ylityspaikkojen kautta kuljettiin hiukan alle 13 000 kertaa..

Tornion kohdalla rajaliikenne on noin 40 prosenttia koronaa edeltäneestä tasosta.

Muualla länsirajalla ylitykset ovat vähentyneet noin 85 prosenttia koronaa edeltäneestä ajasta.

Norjan rajalla vain 2000 ylitystä viikon aikana

Norjan vastaisella rajalla rajanylityksiä oli viikolla 53 yhteensä 2000. Liikennettä oli 10 prosenttia enemmän kuin viikolla 52. Vuoteen 2019 verrattuna rajanylitysliikennettä oli nyt noin 96 prosenttia vähemmän.

Lapin rajavartioston mukaan Ruotsin vastaisen rajan ylittäjistä oli viime viikolla suomalaisia noin 73 prosenttia, ruotsalaisia 21 prosenttia ja loput muiden maiden kansalaisia.

Rajavartiosto perustaa arvionsa maahantulotarkastuksiin ja pistokokein tehtyihin maastalähtötarkastuksiin. Arvioon ei sisälly Tornion kohta, jossa valvontavastuu on Länsi-Suomen merivartiostolla.

Norjan vastaisella rajalla arvioidaan, että rajanylittäjistä on ollut suomalaisia 33 prosenttia, norjalaisia 42 prosenttia ja loput muiden maiden kansalaisia.

Valtioneuvoston 10. joulukuuta tekemien päätösten mukaisesti sisärajavalvontaa ja -tarkastuksia pohjoisessa Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla tehdään 12. tammikuuta asti.

Lue seuraavaksi