1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Afrikan tasavalta

Keski-Afrikan tasavallan istuva presidentti Touadéra voitti vaalit ensimmäisellä kierroksella – haastaja julisti vaalit farssiksi

Levottomuuksien vuoksi ison osan väestöstä ei onnistunut antaa ääntänsä joulun jälkeen järjestetyssä äänestyksessä. Oppositio on vaatinut vaalien mitätöimistä.

Keski-Afrikan tasavalta
Faustin-Archange Touadéra puhui medialle äänestyspaikalla Banguissa 27. joulukuuta.
Faustin-Archange Touadéra puhui medialle äänestyspaikalla Banguissa 27. joulukuuta.ADRIENNE SURPRENANT/ EPA

Keski-Afrikan tasavallassa istuva presidentti Faustin-Archange Touadéra on ottanut selvän voiton presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, kertoo maan vaalikomissio.

Maa äänesti presidentin- ja parlamenttivaaleissa joulun jälkeen levottomuuksien keskellä. Aseistautuneiden kapinallisryhmien aiheuttaman turvattomuuden vuoksi ison osan väestöstä ei onnistunut äänestää. Viime keskiviikkona oppositio vaati vaalien mitätöimistä.

Toiseksi eniten ääniä sai maan entinen pääministeri Anicet Georges Dologuele. Touadéra sai yli puolet annetuista äänistä, kun taas Dologuelen äänisaalis jäi noin viidennekseen.

Dologuele julisti vaalien olleen "farssi". Hän kertoi uutistoimisto AFP:lle vaalien yhteydessä olleen epäsäännöllisyyksiä ja vilppiä.

Kansallisen vaaliviranomaisen johto ilmoitti maanantaina, että 63-vuotias Touadéra on voittanut ehdottoman enemmistön äänistä ja on julistettu valituksi jatkokaudelle. Viranomaisen mukaan äänestysprosentti olisi ollut yli 76 prosentin luokkaa.

Virallisten tilastojen mukaan isossa osassa maata ei äänestetty lainkaan tai äänestys saatiin suoritettua vain osittain.

Rauhattomuudet ovat jatkuneet vaalien jälkeenkin

Ranskan vallan alta vuonna 1960 itsenäistyneessä valtiossa on ollut koko itsenäisyyden ajan lukuisia vallankaappauksia ja sotia. Noin viikko ennen äänestystä kapinallisryhmät aloittivat hyökkäyksen ja uhkasivat marssia pääkaupunki Banguiin.

Hallinto kuvaili kapinallisten aikeita vallankaappausyritykseksi. Vaalien alla onnistuttiin sopimaan tulitauosta, joka kuitenkin romuttui joulupäivänä.

Liittovaltion sotilaat, YK:n rauhanturvaajat sekä Venäjän ja Ruandan lähettämät vahvistukset ovat tähän mennessä pitäneet kapinalliset poissa maan pääkaupungista. Rauhattomuudet ovat kuitenkin jatkuneet äänestyksen jälkeenkin.

Syyttäjät ottivat ex-presidentin syyniin kapinallisuuksien vuoksi

Istuvalla presidentillä Touadéralla on vaikutusvaltaa vain noin kolmasosassa maata. Loput kaksi kolmasosaa on vuoden 2013 konfliktin myötä ilmaantuneiden puolisotilaallisten ryhmien hallinnassa.

Vuonna 2013 maassa puhkesivat jälleen väkivaltaisuudet, kun kymmenen vuotta aiemmin vallan kaapannut presidentti Francois Bozize syöstiin vuorostaan vallasta. 74-vuotias entinen kenraali luikahti takaisin maahan vuoden 2019 joulukuussa oltuaan vuosia maanpaossa.

Touadéra nokitteli vaalien alla ex-presidentti Bozizen kanssa tulikivenkatkuisin syytöksin. Touadéra on syyttänyt Bozizea vallankaappauksen juonimisesta, minkä Bozize on kiistänyt. Ex-presidentin tukemat kapinalliset ovat puolestaan syyttäneet Touadéraa vaalien peukaloinnista.

Bozizea vastaan on asetettu YK:n pakotteita, ja häntä oli kielletty asettumasta ehdolle vaaleissa.

Aiemmin maanantaina Keski-Afrikan tasavallan syyttäjät aloittivat maan ex-presidentti Bozizeen kohdistuvan tutkinnan kapinallisuuksiin liittyen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi