1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulukuuset

Jätekukko kerää jälleen joulukuuset – viime vuonna jäteauton kyytiin lähti 6 900 kuusta

Kuuset tulee jättää jätekatoksen tai -astian viereen helposti kyytiin napattaviksi.

Viime vuonna Jätekukko keräsi noin 6 900 kuusta. Kuvituskuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Jätekukon joulukuusikeräys on jälleen alkanut. Omakotiasukkaat voivat jättää kuuset jäteastian läheisyyteen ja rivi- sekä kerrostaloasukkaat oman talon jätekatoksen viereen. Sieltä kuuset noukitaan jäteauton kyytiin.

Jätekukko keräsi viime joulun jäljiltä noin 6 900 kuusta, sitä edeltävänä 7 000 kuusta ja vuonna 2018 kuusia oli kerättävänä vajaat 8 800. Kerättävien kuusten määrä on siis hieman laskenut.

Joulukuuset kerätään sekajätteen mukaan sitä mukaa kun sekajäteastioita tyhjennellään Jätekukon toiminta-alueella. Tavoitteena on kerätä kaikki kuuset tammi–helmikuun aikana.

– Joillakin sekajäteastian tyhjennysväli voi olla sen verran pitkä, että tyhjennys ja samalla kuusen haku menee helmikuun puolelle. Mutta pääosin keräillään tammikuun aikana, logistiikkainsinööri Aki Malinen Jätekukolta kertoo.

Joulukuuset päätyvät sekajätteen mukana poltettavaksi Riikinvoiman ekovoimalaitokselle Leppävirralle.

Jätekukko kerää kuusia koko toimialueeltaan, joka kattaa 16 kuntaa. Myös kaikki Pikkukukko-lajitteluasemat vastaanottavat yksittäiset joulukuuset maksutta.

Ei jätetä kuusia lumen alle peittymään

Kun kuusia viedään seisomaan jäteastioiden viereen, toivoo Jätekukko, että niiden ei annettaisi peittyä syvään lumeen.

– Olisi pieni toive, että kuusia ei jätettäisi hautautumaan lumipenkkojen alle, vaan niitä vähän kopisteltaisiin esille helposti poimittaviksi. Jos vielä aura-auto heittää lumet kuusen päälle, niin se voi hautautua syvällekin.

Yli 150 senttiset kuuset kannattaisi pätkäistä kahteen osaan, jotta pitkä kuusi ei aiheuta ongelmia ekovoimalaitoksella.