Norja kiristi Suomen vastaisen rajan valvontaa koronapandemian taltuttamiseksi, poliisin avuksi kodinturvajoukkojen sotilaat

Utsjoen rajanylityspaikka on lähiviikot kokonaan suljettu.

Kilpisjärvi on vilkkain rajanylityspaikka Suomen ja Norjan välillä. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Norja on tiukentanut valvontaa Suomen vastaisella rajalla. Tiistaista alkaen norjalaispoliisien apuna rajanylityspaikkoja valvovat Finnmarkin alueen HV 17 -kodinturvajoukkojen sotilaat. Kodinturvajoukkojen jäsenet olivat samoissa tehtävissä myös viime keväänä.

Norjaan tulevilta vaaditaan rajalla todistus negatiivisesta koronatestistä. Heidän tulee myös hakeutua koronatestiin mahdollisimman pian, mutta joka tapauksessa 24 tunnin sisällä. Norjan viranomaiset ovat pystyttäneet koronatestauspisteen Kilpisjärven rajanylityspaikalle.

Kuudesta Suomen ja Norjan välisestä rajanylityspaikasta Utsjoki on tällä hetkellä kokonaan kiinni ja vain Kilpisjärven rajanylityspaikka on avoinna vuorokauden ympäri. Neljä muuta eli Karigasniemen, Kivilompolon, Nuorgamin ja Näätämön rajanylityspaikat ovat avoinna aamukahdeksasta iltakahdeksaan Norjan aikaa.

Norjan on sulkenut pieniä rajanylityspaikkoja myös Ruotsin vastaisella rajalla. Järjestelyt jatkuvat ainakin helmikuun 2. päivään saakka.

Norja on tiukentanut maahan pääsyä estääkseen muuntautuneen koronaviruksen leviämisen maahan.