1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran toteutti uhkauksensa – ilmoitti rikastaneensa uraania jo 20-prosenttiseksi

Kyseessä on vakavin rikkomus ydinsopimusta vastaan.

Iran
Natanzin ydinlaitos.
Arkistokuva Iranin Natanzin ydinlaitokselta. HO / Atomic Energy Organization of Iran / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Iran on ilmoittanut rikastaneensa uraania 20 prosentin vahvuiseksi. Kyseessä on vakavin rikkomus Iranin ja suurvaltojen vuonna 2015 solmimaa ydinsopimusta vastaan.

Kansainvälinen Atomienergiajärjestö IAEA kertoi jo eilen maanantaina, että Iran on aloittanut väkevän uraanin rikastamisen maanalaisessa Fordon ydinlaitoksessa.

Iranin mukaan kyseessä on vastatoimi sitä vastaan asetetuille pakotteille.

Presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois ydinsopimuksesta vuonna 2018. Virkaan astuva presidentti Joe Biden on ilmoittanut olevansa valmis liittämään Yhdysvallat takaisin sopimukseen, jos Iran noudattaa sen ehtoja.

Ydinsopimuksessa asetettiin ehdot Iranin rikastaman uraanin väkevyydelle ja määrälle.

Ydinvoimalaitoksissa käytetyn uraanin rikastusaste vaihtelee yleensä noin 3–6 prosentin välillä. Ydinasekelpoisen uraanin pitää olla yli 90-prosenttista rikastusasteeltaan.

Samanaikaisesti väkevämmän uraanin rikastamisen aloittamisen kanssa Iranin laivasto otti eilen kiinni Etelä-Korean lipun alla olevan öljytankkerin Hormuzinsalmella.

Iran ilmoitti pysäyttämisen syyksi epäilyt siitä, että alus saastuttaa. Ilmeisesti Iran pyrkii kuitenkin kiristämään Etelä-Koreaa, joka on jäädyttänyt pakotteiden takia noin seitsemän miljardia dollaria Iranin varoja.

Iranin keskuspankki ilmoitti aikaisemmin haluavansa käyttää varat koronarokotteiden ostamiseen. Etelä-Korea on vaatinut Irania vapauttamaan öljytankkerin miehistöineen. Myös Yhdysvallat on vaatinut samaa.

Lisää aiheesta:

Iran toteuttaa uhkauksensa – Kertoi alkavansa jalostaa uraania 20 prosentin rikastustasolle

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi