1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelijaterveydenhuolto

YTHS on palkannut lisää henkilökuntaa Kuopioon ja Joensuuhun – opiskelijoiden terveydenhuoltouudistus toi tuhansia uusia asiakkaita

Ammattikorkeakouluopiskelijat saavat nyt samanlaiset terveyspalvelut kuin yliopisto-opiskelijat.

opiskelijaterveydenhuolto
Mies istuu ja odottaa.
Kuopiolainen restonomiopiskelija Antti Karppinen on tyytyväinen terveydenhuoltouudistukseen. Toni Pitkänen / Yle

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa terveyspalvelut nyt myös ammattikorkeakouluissa opiskeleville. Tammikuun alussa toteutunut uudistus on ruuhkauttanut YTHS:n puhelinpalvelua.

Opiskelijoiden terveydenhoitouudistuksessa YTHS sai pelkästään Kuopiossa noin 5 700 uutta asiakasta. Pohjois-Karjalassa säätiön palveluita voi nyt käyttää 3 500 Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijaa.

Uudistuksen jälkeen YTHS:n asiakasmäärä Savo-Karjalassa on yhteensä yli 22 000 opiskelijaa. YTHS on hankkinut lisää tiloja Kuopiossa ja Joensuussa. Iisalmessa ja Varkaudessa YTHS hankkii opiskelijoiden terveydenhoitopalvelut yksityisiltä yrityksiltä.

Säätiö on ottanut Savo-Karjalaan yhteensä noin 30 uutta työntekijää. Opiskelijoiden auttamiseksi on palkattu myös psykiatrisia sairaanhoitajia.

Aluejohtaja Anu Väänäsen mukaan säätiöllä on nyt hyvät ja riittävät tilat Kuopiossa ja Joensuussa. Väänänen luottaa palvelujen toimivan hyvin. Alussa on tiedossa ruuhkaa, mutta jatkossa toiminta pyörii sujuvasti.

Opiskelijoiden terveydenhoitouudistus tuo jokaiselle amk-opiskelijalle pakollisen terveydenhoitomaksun. Se on 35,8 euroa lukukaudelta eli 71,6 euroa vuodessa.

Terveydenhoitomaksu on maksettava Kelalle, vaikka opiskelija ei käyttäisi YTHS:n palvelua ollenkaan. Aluejohtaja Anu Väänänen arvioi ainakin suun terveyspalveluiden kiinnostavan amk-opiskelijoita.

Uudistus vaati töitä monta vuotta

Kuopiolainen kolmannen vuoden restonomiopiskelija Antti Karppinen aikoo käyttää YTHS:n palveluita tarvittaessa.

– Uudistus on huikea parannus ammattikorkeakouluopiskelijoille. Kymmenen vuotta on tehty töitä, että pääsemme terveydenhuollossa tasa-arvoiseen asemaan yliopisto-opiskelijoiden kanssa.

Antti Karppinen on aktiivisesti mukana Savonia-ammattikorkeakoulun toiminnassa. Opiskelijakunta Savotan hallituksen puheenjohtajaa arveluttaa hieman miten YTHS:n palveluresurssit riittävät asiakasmäärän noustessa selvästi.

Myös pakollinen terveydenhoitomaksu herättää keskustelua. Maksu on hoidettava koko lukukaudelta, vaikka opiskelija valmistuisi esimerkiksi helmikuussa.

– Se saattaa pientä närkästystä aiheuttaa. En usko, että maksupakosta tulee kuitenkaan jatkossa mitään ongelmaa.

Antti Karppisen suunnitelmissa on testata YTHS:n palveluista ensimmäisenä suun terveydenhuoltoa. Hammaslääkärin tuoli kutsuu mahdollisesti kevään kuluessa.

Lue lisää:

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto on nyt yhden maksun takana: moni asia muuttuu, tässä lyhyet vastaukset askarruttaviin kysymyksiin

Yhdeksän uutta omaa toimipistettä ja lähipalveluita 52 paikkakunnalle – YTHS:n opiskelijamäärä kaksinkertaistuu nykyisestä

Lue seuraavaksi