1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varusmiehet

Yhteishenki nousee kuplissa – myös Karjalan lennostosta hyvää palautetta osastojaosta koronavarotoimenpiteenä

Karjalan lennostoon on hankittu kontteja lisämajoitustilaksi varusmiehille.

varusmiehet
Varusmiehen kädet.
Maanantaina palvelukseen astuneet alokkaat pääsevät vapaille neljän viikon kuluttua, kun on heidän kuplansa vuoro olla lomalla. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Koronavarotoimenpiteenä varusmiehet jatkavat edelleen arkeaan kolmessa kuplassa varuskunnissa. Varusmiesten osastointi on toiminut myös Karjalan lennostossa ja sillä on ollut yllättäviäkin positiivisia vaikutuksia.

Varusmiehet suorittavat palvelusta 2+2+2-periaatteella. Kaksi viikkoa kuluu kasarmilla, toiset kaksi erillismajoituksessa ja viimeiset kaksi lomalla.

– Pitkät palvelusjaksot ovat nostattaneet yhteisöllisyyttä ja ryhmähenkeä. Sitä jaetaan ilot ja murheet yhdessä, kun kaikki ovat sen neljä viikkoa kiinni. Ei ole ilta- ja viikonloppuvapaita, joten aikaa vietetään enemmän yhdessä, suojausyksikön päällikkö majuri Marko Kontkanen kertoo.

Karjalan lennostossa Rissalassa aloitti eilen 165 alokasta, joista 5 on naisia. Alokkaat muodostavat yhden osastoista.

– Osastoon sitoudutaan vahvemmin, kun aikaa vietetään tiiviimmin yhdessä.

Konttimajoitus märän kelin varalle

Syksyllä Karjalan lennostoon hankittiin kontteja majoitustarkoitukseen, jotta varusmiehiä voidaan majoittaa erillismajoitusjaksoilla maaston sijaan myös katon alle.

Hyvillä kesäkeleillä kahden viikon maastojaksot eivät aiheuttaneet ongelmia, mutta sään muuttuessa märäksi ja kylmäksi syys- ja talvikeliksi, haluttiin miettiä myös muita majoitusvaihtoehtoja.

– Pitkiä märkiä öitä pari viikkoa, se ei ole enää mukavaa tai tarkoituksenmukaistakaan. Silloin kun on harjoitus, olemme toki maastossa, mutta muuten sitten konteissa, Kontkanen sanoo.

Konteissa on sängyt ja kaapit varusmiehille. Vessa- ja pesutilat ovat omissa tiloissaan.

Lue seuraavaksi